Нацгвардійка Христина Кудрява розповіла, як гріються солдати у гарячих точках, коли морози

Новини, Суспільство

Зазвичай на фронті військові гріються хімічними грілками, якими стараються забезпечити себе в достатній кількості. Головне – прогріти руки і ноги.

Розповіла франківка Христина Кудрява, яка служить у Національній гвардії України,  це інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку .

Ці грілки тримають тепло від восьми до 14 годин.

«Це дуже крута штука. Є ще такі, які заряджаються від павербенків, але вони не практичні. По-перше, це додаткова вага, яку треба нести з собою, по-друге, на холоді вони швидше розряджаються.

Ще дуже крута штука — окопні свічки. Вони дають хорошу температуру. І якщо це підвали, то взагалі супер.

У нас на днях було обмороження рук у військового. Я не до кінця розуміла, як це взагалі можливо, бо ми ж усі цивілізовані, всі завжди на зв’язку, у кожного підрозділу є Старлінк, а чоловік умудрився обморозити собі пальці», – розповідає Христина.

За її словами, військові стараються дотримуватись американської системи «сім слоїв», яка є доволі ефективна.

«Якщо її використовувати — багато питань зникає. Ця система передбачає спідню білизну, натільну, і так далі. Кожен слой за щось відповідає в залежності від погоди. Грубо кажучи, мороз мінус 30 градусів — це вже сьомий слой. Шостий слой — то захист від вітру й дощу, п’ятий — фліс для холодної осінньої погоди. Для мене це дуже практично, я не люблю мерзнути і завжди добре одягаюся.

Мій підрозділ закупив собі куртки із сьомого слою, вони коштують приблизно 13 тисяч гривень, але це така вже снайперська необхідність, коли добу треба пролежати в снігу і подбати про те, щоб не промокнути і не промерзнути», – пояснює військова.

Когось теплими речами забезпечує частина, когось волонтери, а хтось закуповує сам.

«Купити собі необхідні речі кожен має можливість, бо зарплату нам виплачую вчасно і в повному розмірі.

В умовах війни не варто покладатися на когось в плані забезпечення. Зрозуміло, і волонтери, і рідні стараються кожного воїна вдягнути і взути, але ми маємо розуміти, що перш за все це наше життя і здоров’я, про яке мусимо подбати», – ділиться жінка.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.