В Україні впали ціні на деякі продукти: що подешевшало найбільше

Економіка, Новини, Суспільство

Водночас деякі інші популярні продукти харчування досі дорожчають.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на PRO ГРОШІ.

В Україні у січні зафіксували нижчу ціну на крупи. Поки вартість фруктів та овочів нещадно росте, гречка, рис і пшоно демонструють тенденцію до падіння ціни. Хоча перші два види круп з початком повномасштабного вторгнення перетворилися мало не на делікатес для рядових споживачів.

Дані щодо вартості опубліковані на моніторинговому порталі Мінфін.

Скільки коштують крупи в Україні

В середньому 1 кілограм пропареного рису станом на 19 січня можна придбати по 71,47 грн. Найдешевше продукт реалізує мережа Metro, де встановлено цінник на рівні 59,50 грн. Найдорожча вартість – у магазині Auchan, там його продають по 88,40 грн/кг. Зауважимо, що у грудні середня вартість становила 77,82 грн за кг. Водночас з іншими видами рису, круглим і довгим, ніяких змін в ціновому питанні не відбулося.

Гречка – улюблений продукт багатьох українців – поступово наближається до значення, коли ціна вже не видається настільки високою. Ще кілька тижнів тому магазини продавали пачку цієї крупи по 73,85 грн, а у січні опустили позначку до 68,73 грн в середньому. Цього разу мінімальна вартість встановлена в супермаркеті Auchan – 56,40/кг, максимальна – в Varus (89,90 грн/кг).

Пшоно в Україні – також ходовий товар. Станом на 19 січня споживачі можуть придбати 1 кілограм за ціною 27,85 грн, хоча у грудні показник був більшим – 30,40 грн. Пшоно, фасоване по 900 грамів, не демонструє тенденцію до зниження вартості: як коштувало 18,90 грн за пачку, так і коштує досі.

Які ціни на фрукти та овочі

Зима – той період, коли найбільше дорожчають овочі та фрукти, перетворюючись з щоденного товару на більш рідкісний. У січні підвищилася вартість моркви, яблук, ріпчастої цибулі та помідорів, а капуста, мандарини та буряк подешевшали. Зокрема напередодні Нового року кілограм моркви коштував на 16% менше, а кілька місяців потому ціна вже виросла до 25 грн.

Такі самі показники в цибулі: у грудні купити кілограм можна було на 16% дешевше, у січні українці купують за 23-27 грн/кг. Томати станом на 19 січня коштують у магазинах 55-75 грн/кг залежно від виду та мережі супермаркету, огірки – від 58 до 130 грн/кг.

Зате значно подешевшали апельсини та мандарини. Минув новорічний бум на фрукти, тож ціна впала: 50-65 грн/кг – середня вартість апельсинів, 50-65 грн/кг – середня вартість мандаринів. Поступово знижується ціна на білокачанну (13,75 грн/кг) та брюссельську капусту, а також буряки та часник.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.