Укрпошта випустила поштову марку «Кримський міст на біс!»

Війна, Новини, Суспільство

Укрпошта 4 листопада ввела в обіг марку «Кримський міст на біс!».

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Бліц-Інфо.

Урочисте спецпогашення штемпелем «Перший день» провели в знаковому та символічному місці – на пішохідно-велосипедному мосту, що пролягає через Володимирський узвіз, у народі «міст Кличка».

10 жовтня міст у самому серці столиці став ціллю ворога і зазнав ракетної атаки з боку росії, проте залишився майже неушкодженим. Захід пройшов за участі генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського, голови Фонду державного майна, делегата Курултаю кримськотатарського народу, члена української переговорної групи Умєрова Рустема та Юрія Шаповала, автора поштової марки.

«Росія почала свою агресію в Україні з окупації Криму, а Україна закінчить цю війну, звільнивши всі території від ворогів. Такої незаконної споруди, як «Кримський міст», в українському Криму не буде», – зазначив Умєров Рустем, голова Фонду держмайна України, делегат Курултаю кримськотатарського народу, член української переговорної групи.

Кримський міст – незаконно побудований транспортний перехід, що з’єднує тимчасово окупований Кримський півострів із росією через Керченську протоку. У рамках повномасштабної війни, розпочатої окупантами 24 лютого 2022 року, саме через нього йшли військові ешелони росіян, переправлялася техніка і боєприпаси. Нагадаємо: 8 жовтня Кримський міст було пошкоджено вибухівкою, що частково обмежило шляхи постачання озброєння. Цього ж дня Укрпошта оголосила про випуск тематичної художньої марки.

Поштова марка «Кримський міст на біс!» містить кілька цікавих деталей і натяків: недопалок у руках героїні, як свідчення того, що останнім часом окупанти створюють собі забагато проблем від паління в заборонених місцях, автомобіль, що летить у прірву, гублячи награбовану побутову техніку, Байрактар, який «випадково» пролітав над мостом та розбитий ворожий танк.

З метою підвищення колекційної цінності тираж поштової марки зменшено порівняно з анонсованим, він становитиме 2,1 млн екземплярів або 300 тис маркових аркушів. Номінальна вартість – М (бо міст), що коштує 18 грн за марку або 126 грн за аркуш з 7 марок. До поштової марки буде випущено конверт «Перший день», немаркований художній конверт та листівку.

«Усі значущі події, які відбуваються в нашій країні, закарбовує українська філателія. Кримський міст – тимчасово небажаний зв’язок України з росією, символ окупації, свавілля. Вибух, що стався на мосту – передвісник майбутнього розпаду держави-терориста. Укрпошта щодня працює заради перемоги країни та задля кожного українця. Ми трансформуємо нашу лють в силу, відновлюємо власну ідентичність і створюємо нові культурні шедеври воєнного часу», – прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Автором поштової марки став Юрій Шаповал – художник-живописець, працює у техніці живопису, графіки та інсталяції. Закінчив Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка. Учасник всеукраїнських і міжнародних виставок та пленерів.

«Покликання художника полягає не лише в створенні красивої картинки, яка сподобається кожному. Важливо вкладати в свої твори історію, глибокі смисли, передавати емоції, наштовхувати на роздуми. Поштові марки зберігають не лише культурний спадок та історію українців, а й стали одним із видів нашої зброї», – зазначив Юрій Шаповал.

Придбати новий поштовий набір «Кримський міст на біс!» можна з 4 листопада в усіх відділеннях Укрпошти та на офіційному сайті, а також на маркетплейсах Prom, Kasta, Rozetka, eBay та Amazon. Онлайн можна придбати до 10 поштових аркушів, 10 художніх конвертів та 10 листівок на одне замовлення.

Конверти «Перший день» можна буде придбати лише у відділеннях поштового зв’язку не більше, як 2 екземпляри на одне замовлення. Також на всіх онлайн-майданчиках можна буде придбати тематичний мерч із зображенням нової марки: футболки, світшоти та два види магнітів.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.