Наявність на ЗАЕС російських військових – це загроза ядерної катастрофи

Новини, Політика, Суспільство

Неймовірний професіоналізм українських енергетиків вкотре убезпечив світ від можливих непоправних наслідків.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Телеграм-канал НАЕК “Енергоатом”.

На цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Він наполягає, що російські окупаційні війська обстрілами території навколо Запорізької АЕС спровокували зміни в стабільності роботи станції.

“Уперше в історії ЗАЕС була повністю відключена від мережі. Неймовірний професіоналізм українських енергетиків вкотре убезпечив світ від можливих катастрофічних наслідків – станція вже має живлення для власних потреб”, – написав він у Facebook.

Очільник Міненерго зазначив, що зауважень до роботи автоматики і систем безпеки нині немає, але Запорізька атомна електростанція перебуває в окупації вже півроку.

“Наявність на ЗАЕС та біля неї російських військових, подальші дії яких не можна передбачити, – це постійний тригер можливої ядерної катастрофи. Події – тому чергове яскраве підтвердження. Хто готовий взяти на себе відповідальність за безпеку завтрашнього дня?” – зауважив Герман Галущенко.

Міністр енергетики вкотре звернувся до світової спільноти: “Спільна місія МАГАТЕ і ООН на ЗАЕС має мати мандат для дослідження не тільки норм забезпечення ядерної безпеки, а й зовнішніх безпекових компонентів, передусім тих, що стосуються зброї та її застосування російськими військовими на території станції та біля неї”.

“Термінова деокупація та демілітаризація ЗАЕС – єдиний шлях, шоб Європа могла спокійно спати і не боятись ядерних хмар у своєму небі”, -наголосив він.

***

Тим часом департамент культури та інформаційної політики Запорізької обласної державної адміністрації Інформує .

Під головуванням очільника ЗОВА Олександра Старуха за участю профільних підрозділів відбулась нарада з питань підготовки евакуації населення у разі надзвичайних ситуацій на ЗАЕС. Обласна влада продовжує відпрацьовувати деталі, пов’язані з організацією оповіщення населення та точками збору у разі евакуації. При виникненні НС через дії російських окупантів відпрацьована система термінового оповіщення населення про порядок дій та конкретний вид небезпеки доступними методами та на всіх доступних інформаційних ресурсах.

Ми маємо чітко розуміти свої можливості. Оскільки у разі реальної небезпеки від дій російських загарбників уже не буде часу міркувати, необхідно буде чітко дотримуватися попередньо затвердженого плану дій. Все та всі мають працювати як єдиний механізм. Будуть застосовані усі можливі системи оповіщення, в надзвичайних ситуаціях своєчасне та системне інформування має ключовий сенс. Ми маємо потурбуватися про населення і на підконтрольній, і на окупованій території, нікого не можемо залишати сам на сам з бідою, – наголосив Олександр Старух.

Розроблено декілька планів, що розраховані на тимчасово окуповані та на підконтрольну території. Це дає змогу розрахувати всі можливості та перепони для евакуації цивільних.

Станом на 9:00 26 серпня 2022 року всі енергоблоки Запорізької АЕС відключені віж енергомережі.

Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України.

Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі.

Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки немає.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.