В Івано-Франківську затримали двох представників благодійного фонду, які продавали гумдопомогу — СБУ (фото)

Кримінал, Новини, Суспільство

Працівники Служби безпеки України та Нацполіції викрили представників благодійного фонду з Івано-Франківська на торгівлі військовою гуманітарною допомогою. 25 серпня на “гарячому” спіймали директора та працівника організації.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Facebook-сторінку СБУ в Івано-Франківській області.

Слідчі з’ясували, що на зібрані у людей гроші псевдоволонтери ввозили з-за кордону спорядження та автомобілі. Їх продавали замість передавати до військових частин. Прибуток від торгівлі ділили між собою.

В Івано-Франківську затримали двох представників благодійного фонду, які продавали гумдопомогу — СБУ
Фото: СБУ в Івано-Франківській області

Для отримання гуманітарної допомоги від донорів, фігуранти розміщували повідомлення у соціальних мережах. Її продавали через торгові точки та окремо створені інтернет-сторінки в соціальних мережах, інформують на сайті Нацполіції.

“СБУ відстежила ввезення автомобілів, тепловізорів, спорядження, шоломів, бронежилетів, військового одягу без сплати мита та за спрощеною процедурою оформлення, яка передбачена для гуманітарних вантажів. Однак замість передбаченої допомоги військовим або іншим благодійним фондам, фігуранти справи за готівку з комерційною націнкою продавали спорядження громадським організаціям й волонтерам”, — йдеться у дописі.

В Івано-Франківську затримали двох представників благодійного фонду, які продавали гумдопомогу — СБУ
Фото: Нацполіція в області

Працівники СБУ встановили, що за такою схемою вивезли понад 10 автомобілів. Крім того, задокументували, що псевдоволонтери також отримали безоплатно з-за кордону автомобіль, який згодом продали в Україні. Слідчі задокументували факти продажу військової амуніції, пікапа та спецавтомобіля “швидкої” на понад 500 000 грн.

В Івано-Франківську затримали двох представників благодійного фонду, які продавали гумдопомогу — СБУ
Фото: Нацполіція в області

Поліцейські затримали засновника та працівника фонду під час продажу автомобіля швидкої за 6 тис. євро та 1,2 тис. доларів США.

Під час обшуків за адресами благодійного фонду та проживання підозрюваних поліцейські вилучили:

  • службову документацію благодійного фонду;
  • 9 автомобілів з реєстраційними документами;
  • понад 4,5 тис. євро;
  • 2,8 тис. доларів;
  • мобільні телефони, ноутбуки, карти пам’яті.

Двом “волонтерам” повідомили про підозру у незаконному використанні гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку за ч. 3 ст. 201-2 КК України. Також слідчі планують оголосити повідомлення про підозру третьому підозрюваному.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.