На Івано-Франківщині волонтери облаштовують відділення для переселенців і паліативних хворих (відео+фото)

Новини, Суспільство

У Лисці на Івано-Франківщині волонтери облаштовують територіальний центр соціального обслуговування.

Про це інформує щоденна онлайн – газета  Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

У приміщення колишньої поліклініки центральної районної лікарні розпочали капітальний ремонт, розповів кореспондентці Суспільного виконувач обов’язків генерального директора медустанови Зенон Макота.

За його словами, у центрі надаватимуть допомогу пацієнтам, яких через повномасштабну війну евакуювали з інших регіонів, та паліативним хворим.

На Івано-Франківщині волонтери облаштовують медичний центр для переселенців
Зенон Макота каже, що у центрі лікуватимуть пацієнтів, яких через повномасштабну війну евакуювали з інших регіонів, та паліативним хворим. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Зенон Макота каже, зараз у лікарні перебувають 26 паліативних хворих, яких привезли з міст, де тривають активні бойові дії. Також тут лікують і літніх людей.

З його слів, у медзакладі немає облаштованого відділення для таких пацієнтів. Тому будівництво нового відділення зменшить навантаження на медичний персонал та дозволить лікарям надавати якісну допомогу хворим.

На Івано-Франківщині волонтери облаштовують медичний центр для переселенців
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Зенон Макота розповідає, у лікарні було більш як 200 переселенців. Перших 54 привезли на початку війни, 45 з них — лежачих. Загалом у лисецькому медзакладі є близько 100 паліативних пацієнтів.

“Тому у нас виникло питання створити паліативне відділення. Там більше послуг надаватимуть, як в лікарні. В лікарні людина встала і пішла в один туалет на весь корпус. А тут має бути майже в кожній кімнаті туалет, хоча б дві-три ванни. Усі доступні, щоб на візку можна було хворого завезти”, — каже Зенон Макота.

На Івано-Франківщині волонтери облаштовують відділення для переселенців і паліативних хворих
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За будівництво терцентру взялися волонтери з благодійних організацій “Восток-SOS” та “Сокіл”. На капітальний ремонт витратять понад 3 млн грн, розповідає координаторка фонду “Восток-SOS” в Івано-Франківську Ольга Жидкова.

“Ми за спеціальною програмою фінансуємо облаштування таких центрів. Робимо абсолютно всі ремонти. Дооблаштовуємо всім необхідним медичним устаткуванням. Тут 40 стареньких заселимо”, — говорить Ольга Жидкова.

На Івано-Франківщині волонтери облаштовують відділення для переселенців і паліативних хворих
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У закладі планують облаштувати палати з усім необхідним медичним обладнанням та окремі ванні кімнати. Також закуплять візки та протипролежневі матраци. Адже такі пацієнти потребують особливого догляду.

Зараз будівельники виконують фасадні роботи. Також ремонтують каналізацію. А з наступного тижня встановлять вікна і згодом перейдуть до робіт всередині будівлі.

За словами лікарки і волонтерки Оксани Мироненко, такий же центр облаштовують і в Галицькій громаді.

На Івано-Франківщині волонтери облаштовують відділення для переселенців і паліативних хворих
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Село Блюдники, там був терцентр. Але він потребував ремонту. Тож ремонт там закінчили. З понеділка ставимо ліжка і починаємо заселяти людей. У Галицькій громаді є переселенці. Поруч, у Бурштині, дуже багато переселенців, в Калуші теж багато. Саме ті, які потребують стаціонарного догляду через їхній стан здоров’я”, — розповідає лікарка.

За словами керівника Лисецької лікарні Зенона Макоти, завершити усі ремонтні роботи планують до вересня.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.