Черги перед банками у Франківську: Хто може розраховувати на допомогу та як отримати гроші без черг (відео)

Економіка, Новини, Суспільство

Останні кілька тижнів перед відділеннями банків можна помітити величезні черги.

Про це інформує щоденна онлайн – газета  Голос ІФ з посиланням на Версії.if.ua.

Сотні людей – в основному пенсіонерів, які хочуть потрапити до фінустанов. А спровокували такий ажіотаж – виплати від міжнародних організацій, які тепер можуть отримувати не лише переселенці. Список претендентів розширили, тож люди масово подають заявки на оформлення допомоги. Хто і як саме може її отримати? Та чому для цього не обов’язково йти до банку? – читайте далі.

Відділення держаних банків в середмісті Івано-Франківська. І перед кожним – від самого ранку величезні черги. Так що до установ – не підступитися. Біля кожної – вишикувалися кілька десятків людей. В основному – пенсіонери. Пані Наталя каже: потрапити в банк намагається вже котрий день поспіль, – пишуть Версії з посилання на Марафон Єдині новини.

«Це вже третій день не можу потрапити. До чотирьох годин тільки приймають. І два чоловіки лише приймало, потому сирени, перериви. Подати заяву на виплату, на допомогу від ООН», – розповідає Наталія, переселенка із Кривого Рогу.

Про виплати від міжнародних організацій дізналася випадково від людей на вулиці, каже жінка. І не роздумуючи вирішила оформити і собі заявку. Адже в разі схвалення обіцяють 2 220 гривень впродовж трьох місяців. Для її скромної пенсії – це гарна додаткова підтримка. Отримати допомогу сподівається і пані Валентина.

«А що тої пенсії. Пенсії не вистачає на життя. Щоб заплатити всі комунальні послуги, все і щоб залишилося на ліки, а так, як я діабетик, мені ліки потрібні, сказали, що дають допомогу і я прийшла. Та про цю допомогу ще не знаю. Прийшла дізнатись, а що, як, і до чого – я ще і сама не знаю. Надіюся, що мені скажуть, який розмір, але який би не був, якась допомога та й є», – каже Валентина, мешканка міста.

Шалений ажіотаж біля банків триває вже кілька тижнів. І не лише у Франківську, а по всій Україні. Люди штурмують фінустанови, аби їм допомогти оформити заявку на грошові виплати від міжнародних організацій. І цим практично паралізували роботу відділень.

«Це вже другий тиждень, це впливає на те, що наші поточні клієнти не можуть вирішити реальні питання по бізнесу, по обслуговуванню різних рахунків, введення операцій, вони просто бояться заходити до відділень, зрештою їх не пускають у відділення», – відзначає Марія, куратор відділень мережі Приватбанку.

Втім, стояти у чергах під банком для оформлення міжнародної допомоги – не обов’язково, каже кураторка відділень. Адже ці кошти не вони призначають, ба більше – їхні працівники насправді не мали б і займатися оформленням цих заявок. Робити це можуть самостійно люди онлайн на сайті «єДопомога» від Міністерства соціальної політики. Так є окремо спеціальний розділ – допомога від міжнародних організацій. Проте не всі пенсіонери можуть розібратися. Тож ідуть до банків.

«Вони говорять нам, що вони самотні, що їм немає кому допомогти, і вони приходять у банк, щоб ми допомагали зареєструватися. Тому ми для цього оформляємо якусь ще додаткову послугу, щоб зареєструвати. Бо працівник не може цілий день просто реєструвати, має щось оформити для цього клієнта. Відповідно клієнт робить картку чи страхівку. Насправді я звертаюся до всіх і прошу молодих людей, дітей, щоб вони допомагали своїм батькам оформляти це віддалено», – продовжує Марія, куратор відділень мережі Приватбанку.

«В інтернеті можна зробить, просто в мене немає інтернету, тому я прийшла сюди», – зізнається Валентина, мешканка Івано-Франківська.

Журналісти вирішили допомогти одній із мешканок і разом із нею оформити заявку онлайн. А заодно і перевірити – чи складно це зробити. Поки вантажиться сторінка е-допомога, Віра Степанівна розповідає трохи про себе. Каже: вона працююча пенсіонерка. Пенсія в неї всього 2300, аби вижити – трудиться на півставки ще в місцевому університеті. Що міжнародні організації надають допомогу – чула давно. Але думала, то лише для переселенців.

«Але я не зрозуміла, чи то для біженців чи то для всіх українців. І я не знала. А потім мені сестра подзвонила, що дають…і каже ти теж оформляй. І на роботі теж сказали», – розповідає Віра, жителька Івано-Франкіська.

Кілька місяців тому Міністерство соціальної політики підписало угоду про співпрацю із низкою міжнародних організацій – ООН, Червоним Хрестом та багато іншими – про надання ними фінансової допомоги українцям. Заявку на її отримання на платформі «Є-Допомога” може залишити будь-яка людина, кажуть в Мінсоцполітики. Втім, рішення кому допомагати, а кому – ні приймають міжнародні організації самостійно. Тут перелік категорій, хто може подавати, або є ролик Міністерства покроковий інструктаж, як оформляти. І пріоритетними для них є найнезахищеніші верстви населення – переселенці, пенсіонери, особи із інвалідністю, одинокі батьки, багатодітні сім’ї. Пані Віра якраз підпадає під одну із таких категорій. Тож оформляємо заявку… Першим ділом на сайт “єДопомога” в меню обираємо розділ “Допомога від міжнародних організацій”.

Також потрібно вказати ідентифікаційний код, паспортні дані, адресу, номер телефону та IBAN – це міжнародний номер банківського рахунку, який є у реквізитах всіх банківських карток. Для тих, хто не має жодної картки на сайті можна вказати адресу проживання і кошти надійдуть на поштове відділення пошти. Саме так ми і зробили пані Вірі. На оформлення її заявки – витратили декілька хвилин.

Тепер Вірі Степанівні залишилось просто чекати. Поки Мінсоцполітики обробить її інформацію і передасть тій міжнародній організації, під програму якої вона підпадає. А вже там будуть вирішувати – надавати чи ні допомогу. Адже загалом такі додаткові виплати теж обмежені – їх зможуть отримати лише на 2 млн українців на загальну суму понад 10 млрд гривень.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!
Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.