Повага до прав землевласника – закон для АСТ

Економіка, Новини, Суспільство

Один по одному великі агрохолдинги України звітують про початок жнив. Компанії ж «Акрітера+Агро» та «Акріс Захід» агрохолдингу АСТ, що працюють на  землях Франківщини та Львівщини, продовжують дбайливий догляд за посівами. Соя та кукурудза – основні культури агрохолдингу мають пізніші строки дозрівання.

Про це повідомляє  щоденна онлайн – газета  Голос ІФ.

Втім агрохолдинг АСТ одним із перших в Україні розпочав іншу не менш важливу для економічної стабільності держави, компанію. З другої декади липня компанія розпочала виплату орендної плати власникам земель, що перебувають в її обробітку. Орендовані  АСТ землі розташовані в 8 областях України, тож було встановлено черговість виплат, за якою вестимуться розрахунки з пайовиками. Серед орендодавців компанії, що отримали можливість першими отримати належні їм виплати, мешканці сіл і селищ Богородчанського, Коломийського, Тисменицького, Тлумацького районів Івано-Франківської  та Буського, Дрогобицького, Перемишлянського та Сокальського районів Львівської областей.

Історія пайових володінь в Україні – це фінал історії багатостраждального українського селянства, яке століттями прагнуло і виборювало власну землю. Селян закріпачували, грабували і морили Голодоморами спочатку поміщики, а потім совєцькі можновладці. Проходили століття й десятиліття – світ невпізнанно змінився, і сьогодні колишні колгоспники – власники землі, переважно вже не ведуть самостійну фермерську діяльність на землі. Але їхні права  є непорушними для всіх, хто обробляє українські поля. Обов’язок сплати справедливої орендної плати є одним з першочергових  для доброчесних компаній-орендарів поряд з обов’язком належного обробітку землі.

На жаль, власники земель довгі роки, вже в часи незалежної  держави, відчували на собі ганебний спадок радянської системи. Зневага до селянської праці, а відтак й аграрне невігластво, прагнення шалених прибутків і бажання відбутись від пайовиків крихтами з «барського столу» – такою була діяльність на землях Франківщини  та Львівщини групи компаній «Оскар», якою володіла дружина підозрюваного у державній зраді  В. Медведчука О. Марченко. З власниками землі  ці ділки розраховувались за так званим залишковим принципом,  як в радянські часи з колгоспниками за трудодні. Спочатку – хлібозаготівельний план Москві (закреслено), спочатку свій прибуток, а якщо щось залишилось – селянам, тобто пайовикам. Таким чином на Франківщині та Львівщині було створено чималі заборгованості перед власниками земель з орендної плати, яка й без того була однією за найнижчих по країні.

Тож, компаніям «Акрітера+Агро» та «Акріс Захід», які стали новими орендарями земель в регіоні, прийшлося не лише займатись окультуренням і розслісненням занедбаних земель, але й повертати борги «попередників» власникам земель. За 2020-2021рр. ці борги було повністю погашено. Крім того, від початку роботи в регіоні були впроваджені традиційні для агрохолдингу АСТ програми соціального партнерства з сільськими і селищними громадами. Було також розпочато допомогову діяльність з благоустрою та інших важливих справ. Варто, бодай, зауважити, що по більшості громад регіону соціальна допомога в 2021 зросла в два – два з половиною рази.

Враховуючи складні умови, в яких сьогодні перебуває більшість людей України, агрохолдинг АСТ достроково розпочав виплату орендної плати тим пайовикам, які погодили її отримання  в натуральній формі. За досвідом роботи в регіоні двох попередніх років в керівництві компанії є розуміння, що вправні господарі та господині Франківщини та Львівщини,  віддають перевагу зерновим виплатам. В цьому році агрохолдинг здійснює виплати однією з найпоживніших кормових культур – кукурудзою. На тлі цьогорічного скорочення українським агробізнесом посівів кукурудзи – це стане корисним «запасом міцності» для селянських господарств. Попри спільні для всього українського агробізнесу проблеми воєнного часу, наявність власних сучасних елеваторів суттєво полегшує  ситуацію із зберіганням зернових запасів агрохолдингу. Сучасні сушарки та технології зберігання зерна в полімерних рукавах надійно забезпечують якість зерна у сховищах. Розвинена логістична структура компанії гарантує доставку зерна до сіл й селищ регіону.

Тож, жнива ще не розпочалися, а в господарських коморах вже є запаси кормів. Надійне партнерство і довіра у взаєминах між агрохолдингом АСТ та орендодавцями завжди забезпечуються повагою – повагою до прав власників землі.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.