Уряд відтермінував обов’язкове використання електронного підпису

Економіка, Новини, Політика, Суспільство

Уряд ухвалив зміни до постанови  Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022 р. № 300 “Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг”, якими обов’язкове використання електронного підпису на захищеному носії в Україні відтермінували на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців із дня його припинення.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Кабінет Міністрів України.

Так, на період воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування дозволяється використання електронних підписів чи печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки, тощо.

Однак, крім вчинення в електронній формі правочинів, що підлягають нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації у випадках, установлених законом, та випадках, пов’язаних з високим ризиком для інформаційної безпеки, що визначається власниками відповідних інформаційних та інформаційно-комунікаційних систем з урахуванням обмежень, установлених абзацом другим частини другої статті 17 Закону України “Про електронні довірчі послуги”.

Раніше, Європейська Бізнес Асоціація звернулася до Уряду з проханням розглянути можливість продовження терміну дії постанови КМУ «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів» №193 від 3 березня 2020 року, аби дати бізнесу досить часу для належного доопрацювання процесів, пов’язаних з використанням хмарних КЕП, їх тестування, а також інформування та навчання клієнтів. І щиро дякуємо, що голос бізнесу було почуто!

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.