Вікторія Нуланд: у разі ядерного удару Україна не залишиться наодинці

Новини, Суспільство

Вікторія Нуланд – одна з найвідоміших для українців представниць Держдепартаменту США. У 2014 році, під час Революції гідності, у її сферу відповідальності входила також Україна, тож її не раз бачили на Майдані.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Українську правду.

Утім, вона працювала на українському напрямку і надалі в 2014 році, коли США намагалися стримувати Україну у збройній протидії окупації Криму.

За президентства Джо Байдена Нуланд повернулася до Держдепу та стала другою особою у відомстві – заступницею державного секретаря США з політичних питань. У її віданні знову опинився російсько-український конфлікт. Але позиція США нині – діаметрально інша. “Європейська правда” коротко поговорила з Вікторією Нуланд про це, а також дізналася, що США вже почали постачати Україні РСЗВ – реактивні системи залпового вогню, які були одним з ключових прохань Києва для зміни обстановки на фронті.

“Ми маємо список українських побажань щодо зброї” – сказала Нуланд.

– США останні місяці надають Україні значну безпекову підтримку; цього тижня президент Байден анонсував новий пакет допомоги. Утім, ми бачимо, що ця підтримка має обмеження. Ні літаків, на РСЗВ, ні далекобійних ППО. Чому?

– По-перше, я хочу висловити захоплення хоробрістю українці у ці часи. Ви зараз воюєте не лише за себе, а й за весь вільний світ, і саме через це США надали Україні озброєння вже більше ніж на 4 мільярди доларів.

І я хочу поправити та повідомити, що в останньому пакеті допомоги вже є реактивні системи залпового вогню, а також артилерія.

Ми використовуємо термін shopping list, тобто “список бажаних покупок”, який нам надали українські військові та президент Зеленський. На кожному етапі війни ми намагаємося підлаштувати те озброєння, що ми надсилаємо, до потреб Збройних сил України.

Я вважаю, що успіх на полі бою, який демонструє Україна, звісно ж, у першу чергу є заслугою сміливості, мужності та неймовірної професійності українських військових. Але водночас, я вважаю, ваш успіх на полі бою свідчить про те, що ми змогли надати вам те, що було вам потрібно на різних стадіях війни.

Був період, коли вам для ефективної оборони були потрібні “Стінгери” та були потрібні “Джавеліни”, щоби стримати наступ російських танків. Це було на початку (російського вторгнення), і це те, що ми тоді надсилали.

Зараз в України інші потреби. Вам потрібна далекобійна зброя, як-от гаубиці. Вам потрібно більше протитанкової зброї і транспорт, як-от броньована техніка, і зараз ми надаємо вам її.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.