Дотримуватись вказівок та не панікувати. Що робити, якщо чуєте сирени?

Новини, Суспільство
У Державній службі України із надзвичайних ситуацій оприлюднили алгоритм дій у випадку отримання сигналу «Увага всім».
Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку

Так,українцям пояснюють, що звуки сирен, переривчасті гудки підприємств або звуки гучномовця, що тривають упродовж кількох хвилин, — означають попереджувальний сигнал «Увага всім», передає

Що треба робити, почувши такий сигнал?

Увімкніть ТБ або радіо — інформація передається офіційними каналами упродовж п’яти хвилин після сигналу.

Далі рятувальники радять уважно зосередитися на озвучуваній інформації, після прослуховування повідомлення необхідно виконувати всі інструкції, які у ньому містяться.

«Пильнуйте, залишайте теле- і радіоканали увімкненими — через них може надходити подальша інформація».

Такі повідомлення для населення повинні містити:

• інформацію про загрозу, місце та час її виникнення, масштаби, тривалість дії;

• зону надзвичайної ситуації (наприклад, райони, масиви, вулиці, будинки, які потрапляють у зону ураження);

• необхідні заходи безпеки, порядок дій.

Тривалість таких повідомлень складає не менше п’яти хвилин. За потреби їх можуть повторювати через кожні десять-п’ятнадцять хвилин.

Водночас у разі отримання повідомлення про евакуацію потрібно зібрати необхідний запас продуктів на 2-3 доби, медикаменти, одяг, взуття, предмети особистої гігієни, документи, гроші, найбільш цінні речі тощо.

Зазначимо, що якщо відключать телефонний зв’язок, радіо, телебачення, Інтернет, не буде зв’язку та електрики, тоді треба орієнтуватись лише на звукові сигнали.

Якщо немає можливості вийти з квартири, перебувайте якомога далі від вікон та дверей, наприклад, у ванній чи коридорі.

Що робити якщо сирена «застала» в громадському транспорті?

У комунальному підприємстві «Електроавтотранс» пояснили, як діяти, коли чуєте сирену у маршрутці. Відтак, якщо звук тривоги застав у громадському транспорті, потрібно негайно вийти з транспортного засобу.
Не потрібно прирікатися з водієм: «Я тут пересиджу», а треба направитися в найближче укриття.
«Прохання не наражати себе та водія на небезпеку» , — наголошують у підприємстві.

Що робити якщо сирена «застала» на вулиці?

Якщо обстріли застали вас на вулиці, негайно направляйтесь в найближче укриття, або ж ховайтеся у місці, яке закрите бетоном — це допоможе захиститись від уламків.Що було раніше?

21 лютого президент росії володимир путін заявив про визнання росією незалежності окремих районів Донецької та Луганської областей. Згодом він оголосив про введення регулярних російських військ на ці окуповані території для «підтримки миру».

24 лютого російський президент оголосив про початок «військової операції» проти України. О п’ятій годині ранку почались обстріли стратегічних об’єктів практично в усіх регіонах України. Крім цього, відбулась атака на підрозділи прикордонників по всій ліній кордону з росією та Білоруссю.

Відтак, в Україні після нападу російської федерації та обстрілів у регіонах ввели воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ завдавати окупантам максимальних втрат.

До слова, цивільне населення закликають до організованого опору на тлі повідомлень про надходження колон російсько-окупаційних військ із півночі України.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.