«Ми хочемо дати можливості»: Руслан Марцінків про безкоштовні курси української мови у Франківську

Новини, Суспільство

Перейти на українську це безболісно. Якщо є бажання – буде і вміння. А безкоштовні курси української мови, організовані в Івано-Франківську для людей, які приїхали з інших областей, чудово допоможуть у цьому.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  Оперативні новини.

Адже їхня мета: допомогти людям, які хочуть розмовляти українською, але не наважувались подолати психологічний бар’єр у російськомовному середовищі.

Викладач української мови та літератури Лілія каже, наразі акцент ставлять на розмовну мову.

«Наші слухачі вони все-таки на своїй рідній землі. Вони вчились в українських школах, їм потрібно тільки відновити ці знання. Тому будемо спілкуватися, а хто зацікавиться більше – можна буде й поглибити вивчення. Мета нашого курсу донести до слухача красу і багатство української мови, як можна використовувати її, як говорити без лексичних, граматичних помилок. Я вважаю, що люди, які прослухають цей курс, будуть шукати можливість, де би можна було продовжити вивчати мову ще», – говорить пані Лілія.

Сьогодні на перше заняття у ліцеї №5 записалось 29 людей. А загалом на курси уже майже 200.

За словами директора Департаменту освіти та науки Ігоря Максимчука, викладачі підготували на курс для слухачів 11 тем. «Це хороша справа, тому що вона буде нас ще більше об’єднувати. І в єдності ми прийдемо до нашої великою, спільної перемоги», – впевнений Ігор Максимчук.

Галина з 16-річним сином приїхала з Мелітополя, Запорізької області. Каже, зараз їхнє місто окуповане. Вона зізнається, на курси її привело бажання удосконалити свої знання та при нагоді познайомитись з людьми. А також шукає роботу, тому впевнена, що розмовляючи суржиком буде тяжко працювати.
«Ми підписані у Телеграмі на Марцінківа і побачили там, що можна записатись на курси на різний час. В цю школу ми ходимо у соціальну їдальню, тому сюди й записались. В розмові багато русизмів, тому що в нас в місті всі розмовляють російською. А так як я бухгалтер і моя робота пов’язана з документами, то всі документи ведуться українською мовою, і пишу я нею гарно. Але розмовляти тяжко, бо коли всі розмовляють російською то й ти розмовляєш. Але якщо ми зараз тут знаходимось і живемо в Україні то повинні знати українську мову. Мій син навчається у школі, тому він краще за мене говорить», – розповідає жінка.
71-річна Тетяна з Ірпеня, Київської області приїхала до Івано-Франківська до подруги. Жінка зізнається, що жила тут 26 років тому. Адже, чоловік родом звідси. Діти закінчили тут ліцей.
«Прийшла сюди тому що хочу удосконалити розмовну мову. Українську я розумію, але не можу гарно розмовляти. Я коли вчилась в інституті культури у нас була українська мова там. Але поки я не можу як слід спілкуватись українською. Тому я й прийшла сюди. Там де я жила, таких курсів не було»,- каже Тетяна.
А от піти на курси Тетяні запропонувала її подруга, в якої вона зараз проживає.
«І я й із задоволенням прийшла. Урок чудовий. Лілія (ред. – викладач) гарно розповідає, я дізналась багато нового про українську мову. В теперішній час розмовляти українською – гордо. Я відчуваю гордість, що живу в Україні, що я українка душею, уже просто вросла в цю землю. І захотілось, як і всі, розмовляти українською мовою», – говорить Тетяна.
Олена з Білорусі протягом 4 останніх років жила в столиці. Жінка зізнається крізь сльози, що Україна стала для неї домом.
«Я жила в Києві. Те, що зараз відбувається не піддається усвідомленню, не вкладається в голові. Для мене Україна та українці стали дуже близькі. І я хочу бути корисною Україні, я розумію, що мені подобається мова. Велика подяка меру, який організував ці курси. Я хочу вивчити українську, і намагаюсь неї розмовляти. Мені дуже сподобався урок, бо ми всі спілкувались, хто як міг, українською. Це западає в душу, бо мова дуже співуча, красива. Ми просто почали спілкуватися і це дуже здорово, це додає сміливості, впевненості. А для мене дуже важливо саме спілкування. Велике дякую вам за гостинність. Франківці прекрасні люди. Все буде Україна», – ділиться враженнями Олена.
На перший з таких уроків завітав міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Міський голова побажав присутнім вдалого навчання, адже для цього задіяли чудових викладачів.
«Я вдячний, що така кількість людей уже записалась на курси. Ми хочемо ждати можливості для людей за бажанням. І нам буде дуже приємно, коли будемо чути, що люди намагаються говорити українською мовою. Зрештою ця війна призведе до того, що ми всі перемішаємось і передружимось. Хоч зараз ми як поле, на якому різні квіти: і троянди, і фіалки. У нас є певні відмінності навіть у банальних речах. Але нам буде надзвичайно приємно чути вашу українську, коли наші гості будуть старатися говорити нею десь на вулиці, в магазині, чи до когось звернутися. Це як і в будь-якій країні, коли ми приїжджаємо до Польщі, Німеччини чи Великобританії і стараємось пару слів сказати їхньою мовою – їм приємно, що ми поважаємо.
Насправді для нас усіх зараз російська мова – це мова окупанта. Це відчували наші діди, і ми підсвідомо відчуваємо. Але зараз ми маємо всі бути об’єднаними. Я думаю, що ми обов’язково переможемо, тому що наша країна стала надзвичайно дружнішою, ми всі почали розуміти, що ми «в одному човні», – зазначив міський голова Руслан Марцінків.
Наразі безкоштовні курси української мови для внутрішньо переміщених осіб, діють на базі ліцеїв №5, 7, 18, 22. Також навчання рідної мови проводиться безпосередньо у тих освітніх закладах, де тимчасово поселено українців, що вимушено покинули свої рідні домівки. А реєстрація триває. Тож зголошуйтесь і ви!

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.