На відновлення енергосистеми в Україні потрібні будуть десятки мільярдів євро — Галущенко

Економіка, Новини

На відновлення енергосистеми в Україні після війни потрібні будуть десятки мільярдів євро. Наразі через обстріли постійно є вибухи на електричних та газорозподільних мережах.

  Про це  пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ. з посиланням на брифінг міністр енергетики Герман Галущенко.

“Ремонтувати пошкодження після обстрілів заважають активні бойові дії. Є оперативні бригади, які можуть це робити, але вони повинні мати фізичну можливість дійти до розривів”, — розповів міністр.

Найбільша проблема на ділянці газопроводу Донецьк-Маріуполь. Через активні бойові дії бригада не може усунути розрив. Також проблемними є мережі у населених пунктах на Півночі Києва.

За словами Галущенка, загалом енергосистема працює стабільно. 13-ий день, відколи триває війна, стратегічні об’єкти працюють в ізольованому режимі.

Про під’єднання до енергосистеми ЄС

Україна розраховує на приєднання своєї енергосистеми до системи ЄС. За словами Галущенка, цей процес не зривається.

“Ми маємо дуже оптимістичні сподівання, бо зараз закінчується технічний стан синхронізації. Буквально у найближчі декілька днів все буде закінчено. У найближчий тиждень очікуємо приєднання”, — каже Галущенко.

Про українську газотранспорту систему

“Наразі транзит відбувається. Безумовно потужності нашої ГТС здатні перекрити потужності Північного Потоку 1, це 55 млрд кубів. Але питання не в тому. Я, чесно кажучи, маю сумніви, що росіяни це зроблять (відключать Північний Потік-1 – ред.)”.

Про транзит газу з РФ

Галущенко каже, що європейці мають прийняти для себе рішення відмовитись від закупівлі російського газу і нафти. Такі можливості є, хоч це складне рішення.

Що відомо

  • Єврорада погодила екстрене приєднання України до енергосистеми ЄС. Це може відбутися за кілька тижнів. Вартість електроенергії для споживачів як побутових, так і промисловості, буде доступною і навіть нижчою ніж у Європі.
  • Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Європейський союз має вже зараз розробити план повоєнної відбудови України. На його думку, важливою є енергетична безпека.
  • Світовий банк надасть Україні екстрену фінансову підтримку на суму понад 700 мільйонів доларів. Про це повідомили у Світовому банку.
  • Якщо Захід продовжить заборону російської нафти — РФ закриє свій магістральний газопровід з Німеччини. Про це заявив віцепрем’єр-міністр РФ Олександр Новак, пише BBC. ЄС отримує близько 40% свого газу і 30% нафти з Росії та не має легких замінників, якщо поставки перериваються.
  • Запорізька АЕС та місто Енергодар перебувають під контролем російських військових формувань. Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечне використання.
  • Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідування на YouTube каналі Голос ІФ.Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.