У випадку надзвичайної ситуації. Ліцеїсти Івано-Франківська тренувалися евакуюватися в укриття (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Учні гімназій та ліцеїв Івано-Франківської територіальної громади тренуються, як евакуюватися в укриття у випадку надзвичайної ситуації. Такі навчання проводитимуть до 18 лютого.

Про це розповів кореспондентці Суспільного директор департаменту освіти та науки Ігор Максимчук, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

За його словами, відповідальність за наповнення та стан укриттів несуть керівники закладів освіти.

“Це не є такі речі, в які потрібно вкладати багато грошей. Зараз у нас заклади освіти самостійно ведуть бухгалтерський облік. Якраз у їхньому кошторисі передбачені витрати на ці питання. Тобто кожна школа може закупити необхідні речі для сховищ”, — каже Ігор Максимчук.

У випадку надзвичайної ситуації. Ліцеїсти Івано-Франківська тренувалися евакуюватися в укриття

У ліцеї № 25 із динаміків у коридорах тричі лунають звуки сирени. Опісля начальниця штабу цивільного захисту населення навчального закладу Наталія Багрійчук просить учнів негайно перейти у підвал, уникати штовханини та не панікувати.

“Увага! Говорить штаб цивільного захисту ліцею. Отримано повідомлення про повітряну тривогу”, — оголошує Наталія Багрійчук.

Учні разом із працівниками ліцею через різні виходи йдуть в укриття. Ось так розпочинаються тренування евакуації у випадку надзвичайної ситуації. У підвалі евакуйовані перебувають декілька хвилин. Ознайомлюються із приміщенням та виходять на вулицю.

У випадку надзвичайної ситуації. Ліцеїсти Івано-Франківська тренувалися евакуюватися в укриттяФото: Суспільне Карпати

Напередодні вчителі попередили школярів про ці тренування та розповіли, як поводитися під час евакуації в укриття, каже учень ліцею Владислав Новосельський.

“Що робити в бомбосховищі, що брати зі собою, чого не варто, як поводитися там. Довгий час уже триває війна. Є велика небезпека нападу і це — важливо, щоб швидко й оперативно діти зайшли у сховище і не виникло жодної небезпеки”, — розповідає Владислав Новосельський.

У такому укритті можна перебувати 2-3 години. Всередині працює вентиляція, є світло, вода, аптечка, ліхтарики та свічки на випадок відімкнення електроенергії, каже заступниця директора з навчально-виховної роботи ліцею Антоніна Гонтар, яка відповідає за евакуацію працівників та учнів в укриття.

“Обов’язково учитель повинен узяти журнал, щоб перевірити кількість дітей на вході й виході з укриття. Коли починається евакуація, я маю свої завдання: дивлюся, чи всіх дітей вивели, і коли вже останні учні заходять, я йду рапортувати директору, що ліцей № 25 уже весь перебуває у підвальному приміщенні”, — пояснює Антоніна Гонтар.

У випадку надзвичайної ситуації. Ліцеїсти Івано-Франківська тренувалися евакуюватися в укриття

У ліцеї № 25 навчаються понад 1 700 учнів, каже директорка навчального закладу Світлана Якимів. Тренування розділили на дві частини, щоб у них взяли участь школярі, які навчаються у різні зміни, каже керівниця. За її словами, упродовж року для працівників у ліцеї проводять навчання щодо поводження у надзвичайних ситуаціях.

“Ми створили групи цивільного захисту, які ведуть переважно мої заступники. Вони розповідають педагогам та технічним працівникам, що мають робити у тому чи іншому випадку. Є передбачені алгоритми дій на кожну надзвичайну ситуацію і за цим алгоритмом ми й працюємо”, — каже Світлана Якимів.

За словами Ігоря Максимчука, приблизно 50% закладів освіти Івано-Франківської територіальної громади мають підвали, придатні для укриття.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.