Як живуть франківські безхатьки взимку (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Безпритульні, безхатченки, або «бомжі» так називають людей, які з тих чи інших підстав втратили соціально-економічні зв’язки, роботу та житло, опинилися на узбіччі суспільства.

Кореспонденти щоденної онлайн газети Голос ІФ провели дослідження, як живуть безхатьки в Івано-Франківську.

Ці люди, які опустилися на маргінес сплять поруч із бездомними собаками, щоб було тепліше вночі, займаються дрібними крадіжками або просто чекають, коли їх заарештують, бо в тюрмі годують і дах над головою є.

За офіційною статистикою в Україні понад 30 тисяч «бомжів». Основною проблемою суспільства є те, що бездомні фактично приречені на відчужене існування в соціумі так як державні органи практично не приділяють уваги для їх реабілітації та соціально-економічного влаштування.

Влітку бездомні ще якось дають собі раду, а от взимку їм доводиться нелегко, вони ночують у підвалах та під’їздах біля батарей у закинутих приміщеннях або новобудовах, наражаючи на небезпеку і себе, і мешканців.

Є серед безпритульних і колись успішні люди, які мають дім, сім’ю,  проте їм подобається вільний стиль життя.

Подробиці у сюжеті від Голос ІФ:

Закладів, які надають тимчасове помешкання безхатькам, в області мало. Крім Будинку нічного перебування в Івано-Франківську, переночувати безпритульні можуть ще у Коломиї. Приміщення розраховане на 25 ліжко-місць. Переважно там знаходиться до 30 людей. Зранку їм дають канапки, гарячий чай. Оскільки це Будинок нічного перебування, то відвідувачі там – із 17:00 до 8:00. Крім того, бездомні можуть випрати одяг, помитися.

В Івано-Франківську є й організації, які матеріально допомагають безхатькам – влаштовують благодійні обіди, збирають продукти харчування та одяг. Зокрема, у БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» працює благодійна їдальня, де кожного дня з 12:00 до 13:00 годують понад 100 бездомних та малозабезпечних людей. Двічі на тиждень продукти харчування роздають волонтери Спільноти Святого Егідія.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.