Черговий скандал у Буковелі: відмовилися вимикати російські пісні та переходити на українську (документи)

Новини, Суспільство

Гості закладу “Ресторація Пан Банош” попросили адміністрацію закладу, щоб музиканти не виконували російську пісню “Офіцери”, в якій прославляють Росію. Втім адміністрація не звернула увагу на це увагу.

Про інцидент в одному з ресторанів стало відомо з допису у фейсбук. Серед гостей, які просили вимкнути російську музику, був Олег Грай. У коментарі “Еспресо.Захід” він докладно розповів про вечір суботи, 5 лютого, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням.

“У мого брата у суботу був день народження. Він запросив  нас у ресторацію. Ми прийшли компанією: шестеро дорослих і троє дітей. Перші холодні закуски нам принесли о 21:38, я ще фото зробив, бо було дуже красиво і все сподобалося. Офіціанти у вишиванках, грала українська музика. Втім о 22:30 ми почули, що грає російська пісня. На першу ми ніяк не зреагували, хоча й здивувалися, що в такому закладі звучить музика окупантів. Але після неї була ще одна”, – розповідає Олег.

Олег Грай каже, що пропустити її вже не могли, оскільки це була пісня “Офіцери, офіцери”, в якій  прославляють Росію та російську армію.

“Мій брат одразу покликав бармена і вимагав припинити російську музику. Ба більше, ми підійшли до музиканта з такою ж вимогою, а він лише опустив голову і продовжив співати, – каже гість закладу.  – Моя дівчина підійшла до адміністраторки, яка виявилася ще й власницею ресторану, з вимогою негайно припинити, але жінка сказала, мовляв, йому ж гроші заплатили, доспіває і більше співати російською не буде”. 

За словами Олега, адміністраторка ресторану спілкувалася з відвідувачами російською. На прохання перейти на українську, сказала “ваше українське мені не потрібне, я румунка”.

“У підсумку поліцію викликали і працівники ресторану, і ми. Втім у ресторані намагалися подати ситуацію, буцімто дві п’яні компанії хотіли влаштувати скандал і бійку. Та я недаремно наголосив, що перші холодні закуски нам принесли о 21:38, а російську музику почали грати о 22:30. Поліція склала протокол на музиканта”, – підсумовує Олег

Після інциденту Олег Грай спробував зв’язатися з ресторацією. Усі його звинувачення в закладі відкидають, кажуть, що це неправда і він усе перекрутив. Утім на своє підтвердження чоловік має записане відео, тож упевнений у своїй правоті.

Прокоментував ситуацію й  Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремень.

224908 Kreminx nikvesti.com . 960x380 0 scaled

“У цій ситуації я вбачаю порушення 30 статті мовного закону, яка передбачає за замовчуванням спілкування українською мовою у сфері обслуговування, – пояснює Тарас Кремінь. – Коли гості закладу вбачають порушення своїх прав, нехай вони обов’язково звертаються до нас, пишуть на нашу скриньку про факт порушення. Ми повинні мати підтвердження, щоб оперативно реагувати”, – наголосив Тарас Кремень.

Також Кремень додав, що якщо на заклад повторно поскаржаться, йому загрожує штраф на суму від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 5 100 до 6 800 грн.

Нагадаємо, у Буковелі це не перший скандал, щоправда, щоразу негативні ситуації мають різний характер. Наприклад, нещодавно компанія молодих людей поскаржилася на сніданок, на цьому ґрунті зчинився скандал і відбулася бійка між компанією та адміністрацією заходу.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ.  Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.