«Великі фальсифікатори» або «корупціонери рвуться до влади»! (документи)

Здоров'я, Кримінал, Новини, Політика

Допоки йдуть обговорення накопичення ворожих військ країни-агресора на сході нашої держави, на внутрішнього ворога – корумпованих чиновників Івано-Франківської ОДА, чомусь не звертає увагу ані Президент Зеленський, членами чиєї команди вони є, ані правоохоронні органи…

Про це повідомляє  щоденна онлайн-газета Голос ІФ. 

Ми вже неодноразово писали про корупцію та зловживання з бюджетними коштами в охороні здоров’я Прикарпаття, непрозоре призначення директором Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Ігоря Дмитренка, який за дивних обставин отримав погодження на цю посаду самого державного секретаря Міністерства охорони здоров’я Інни Солодкої, яка підписала це погодження…От цікаво, а ця високопосадовиця спілкувалася з ним? Вона переконалася в його фаховому рівні? Чи чула вона відео чи аудіозапис виступу цього горе чиновника під час проходження співбесіди перед комісією, в якій був тільки один представник від медицини Прикарпаття Любомир Малофій, бувший керівник обласного клінічного фтизіопульмоцентру, який, як нам відомо, поставив найнижчий бал – «0». Хочемо також нагадати, що в недалекому минулому Ігор Дмитренко вже пробував якось себе в конкурсі на вакантну посаду директора КНП «Обласна дитяча клінічна лікарня», в якому від того ж Департаменту охорони здоров’я, який зараз він очолює, отримав ганебне останнє місце з найнижчим балом!.. Ми далекі від думки, що високопосадовиця отримала хабар за таке погодження, але тоді ні нам, ні медичній спільноті Прикарпаття не зрозумілі її дії?! Хто зна, хто зна!.. Все може бути!.. В наш час хабар за призначення на посаду – не новина, а буденщина! Сподіваємося Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розбереться та дасть відповідну оцінку діям свого державного секретаря, як так сталося, що при його керівництві МОЗ такого нефахівця погодили очолити орган управління охорони здоров’я Прикарпаття!..

Можливо наступні статті журналістських розслідувань з відкритих інтернет джерел та викладена нижче інформація трішки просвітять керівництво МОЗ, зокрема державного секретаря Інну Солодку, кого ж вони привели до влади в охороні здоров’я Прикарпаття!.. А Президенту Володимиру Зеленському було б теж не зайвою ця інформація! Давно вже пора провести інвентаризацію кадрів в Івано-Франківській ОДА…

До теми:

Департамент охорони здоров’я “натендерив” на недовіру депутатів обласної ради

Громадська рада проти корупції в охороні здоров’я області, а голова Івано-Франківської ОДА? 

На Прикарпатті департамент витратив понад п’ять мільонів без погодження депутатів

Журналісти виявили порушення під час закупівлі медичного обладнання

Керівника ДОЗ Івано-Франківської ОДА Ігоря Дмитренка відсторонили від посади у зв’язку із підозрою у численних порушеннях та зловживаннях

Таємні призначення у Франківській медицині та «ковідні гроші»

Лідери ветеранських та волонтерських організацій скаржаться на непрозоре призначення керівника ДОЗ в Івано-Франківській області

Медицину Прикарпаття знову «лихоманить»

Медичний «спрут» Прикарпаття 

Рано чи пізно всі підкилимні корупційні дії чиновників стають відомі громадськості!.. Тож порушення чинного законодавства з боку окремих посадових осіб Івано-Франківської ОДА не залишилося таємним. Ось що твориться в стінах Івано-Франківської ОДА під чуйним керівництвом «докторині з державного управління» Світлани Онищук… Все по порядку…

ГО «Волонтерський сектор» звернулася з відповідною заявою про вчинення злочину посадовими особами Департаменту охорони здоров’я Ігорем Дмитренко, Володимиром Дзьомбаком, виконувачем обов’язків КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня»  Миколою Стовбаном до Національної поліції України, Управління стратегічних розслідувань ГУНП в Івано-Франківській області. Також про вказані дії посадових осіб поінформовано Голову ОДА Світлану Онищук, адже керівництво Департаменту охорони здоров’я підпорядковується безпосередньо їй, голову обласної ради Олександра Сича, першого заступника голови обласної ради Василя Гладія, заступника голови обласної ради Миколу Палійчука, депутатів обласної ради, адже саме депутати на сесії обласної ради своїм рішення делегували цим горе чиновникам управляти закладами охорони здоров’я області… Ось зміст звернення:

Ігор Дмитренко, займаючи посаду директора Департаменту охорони здоров’я (органу управління всіх комунальних лікувальних закладів області) призначив у грудні 2020 року виконуючим обов’язки генерального директора КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня» свого кума Миколу Стовбана, який до того лише рік перебував на посаді заступника вказаного лікувального закладу та зовсім не відповідав вимогам до керівників комунальних лікувальних закладів, затверджених наказом МОЗ України №117 від 29.03.2002 щодо управлінського стажу не менше 7 років, а не іншого заступника з багаторічним стажем, які в цьому закладі працювали більше 10 років на керівних посадах.

Так і напрошується висновок, а хто ж такий Міністр зі своїми наказами, щоб Ігор Дмитренко їх виконував? От цікаво, чи молодий, прогресивний Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко «проковтне» таке нагле ігнорування наказів МОЗ горе чиновником, чи все ж таки будуть вжиті ним особисто відповідні заходи!..

При підготовці відповідного наказу, в порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» Дмитренко І.А. не проінформував свого керівника – Голову Івано-Франківської ОДА про наявний у нього конфлікт інтересів, чим здійснив правопорушення, передбачене ч.2 ст.172-7 КУАП. Крім того, також він не вжив заходів щодо зміни виконуючого обов’язки та організації конкурсу в термін понад два місяці, як це передбачено постановою КМУ від 22.07.2020 року №637 (пункт 6. «Орган управління тимчасово (з дня виникнення вакантної посади до призначення керівника закладу за результатами конкурсу) покладає виконання обов’язків керівника закладу на особу з числа штатних працівників закладу або призначає виконуючого обов’язки з числа інших осіб на строк, що не перевищує два місяці.

Особа, на яку покладається виконання обов’язків керівника закладу або яка призначається виконуючим обов’язки керівника закладу, повинна відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам для керівника закладу охорони здоров’я»). Внаслідок таких дій кум Дмитренка І.А. Стовбан Микола Петрович незаконно отримував заробітну плату курівника комунального закладу понад передбачений законодавством термін чим нанесено шкоду інтересам держави, що має окремі ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

З 16 липня 2021 року набули чинності зміни до статті 25 Закону України «Про державну службу». Ці зміни передбачають доповнення переліку інформації, що подається особою для участі у конкурсі, копією Державного сертифіката про рівень володіння державною мовою aбo витягу з реєстру Державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою, що підтверджує рівень володіння державною мовою, визначений Національною комісією зі стандартів державної мови.

За глобальною шкалою Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти встановлено такі рівні володіння державною мовою:

  • початковий рівень першого ступеня (A1);
  • початковий рівень другого ступеня (A2);
  • середній рівень першого ступеня (B1);
  • середній рівень другого ступеня (B2);
  • рівень вільного володіння першого ступеня (C1);
  • рівень вільного володіння другого ступеня (C2).

Частина четверта статті 10 Закону № 2704 зобов’язує особу подати документ, що засвідчує рівень володіння державною мовою до призначення на відповідну посаду. Та крім того, відповідно до частини другої статті 9 даного Закону особи, які претендують на призначення на посади державної служби зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Саме тому варто звернути увагу на те, що до інформації для участі у конкурсах на зайняття посад державної служби, які оголошено та оприлюднено на Єдиному порталі вакансій державної служби після 16 липня 2021 року, конкурсантам необхідно подавати ще один документ – копію державного сертифіката про рівень володіння державною мовою або витяг з реєстру Державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою (першого або другого ступеня С1, С2).

Порушуючи чинне законодавство, директор Департаменту охорони здоров’я Ігор Дмитренко, не зважаючи на те, що Володимир Дзьомбак не підтвердив відповідний рівень володіння державною мовою (Державний сертифікат про рівень володіння державною мовою УМД №00005348, рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 20.08.2021 №108 – володіє державною мовою на «середньому рівні другого ступеня» – В2) своїм наказом від 30.09.2021 №343-к визначив Дзьомбака Володимира Богдановича переможцем конкурсу на зайняття  вакантної посади заступника директора Департаменту охорони здоров’я – начальника управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф.

Таким діями Дмитренко І.А. порушив Закон України «Про державну службу» і його дії, як посадової особи, підпадають під ст. 364 КК України «Зловживання владою або службовим становищем».

В подальшому, зловживаючи своїм службовим становищем, переслідуючи мету незаконного призначення свого кума Миколи Стовбана генеральним директором КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня» своїм наказом у листопаді 2021 року створив конкурсну комісію, в яку включив  зацікавлених у цьому осіб та відмовив в участі громадським об’єднанням («Волонтерський сектор» та ін.). Зокрема, призначив головою комісії незаконно призначеного раніше свого заступника Володимира Дзьомбака (згідно відкритих джерел, дружина Миколи Стовбана – Стовбан Ірина Василівна та дочка Володимира Дзьомбака – Дзьомбак Наталія Володимирівна є співзасновниками та бенефіціарами ТОВ «Прикарпатський медичний центр», код ЄДРПОУ 43343603). Даним призначенням Ігор Дмитренко умисно порушив вимоги п.17 постанови КМУ №1094 від 27.12.2007 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я» щодо заборони бути членом комісії особі у якої наявний конфлікт інтересів, що є правопорушенням, яке має окремі ознаки злочину, передбаченого  ч.1 ст.364 КК України.

У свою чергу, Володимир Дзьомбак, усвідомлюючи реальний конфлікт інтересів, не подавши самовідвід, порушив пп.17,18 вищевказаної Постанови та ст.28 Закону України «Про запобігання корупції» чим вчинив правопорушення, передбачене ч.2 ст.172-7 КУАП. В подальшому, Володимир Дзьомбак як голова конкурсної комісії відповідальний за керівництво її діяльності, порядок роботи та контроль, будучи офіційно проінформованим листами інтернет видання Голос ІФ та працівниками відділу кадрів Департаменту охорони здоров’я та ОДА про невідповідність претендента Миколи Стовбана встановленим чинним законодавством вимогам щодо управлінського стажу та подачі на конкурс підроблених документів, не вжив належних заходів, а також  ініціював голосування за допуск його до конкурсу та визнання переможцем, що є правопорушенням, яке має ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України та ст.396 КК України («Приховування злочину»).

Внаслідок таких корупційних дій державних службовців Ігоря Дмитренка та Володимира Дзьомбака конкурс проведений з грубими порушеннями порядку, затвердженого постановою КМУ №1094 від 27.12.2007 та антикорупційного законодавства України.

Враховуючи те, що ДОЗ ОДА є органом управління лікувальних закладів області та відповідальним за проведення вказаного конкурсу, у нас виникли обґрунтовані підозри у тому, що формування конкурсної комісії Департаментом охорони здоров’я ОДА відбулось непрозоро, з метою призначення «зручних членів комісії»,  які  не звернуть увагу на можливі порушення чинного законодавства та сприятимуть корупційним діям керівництва Департаменту охорони здоров’я при визнанні переможцем наперед визначеної кандидатури Стовбана М.П.  В цю аферу були втягнуті керівники обласної організації Червоного хреста в Івано-Франківській області Валерій Старченко та Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Наталія Бирчак, які були членами комісії… Хотілося б почути їх думку з цього приводу, а перед усім доцільно було б президенту Товариства Червоного Хреста та голові Професійної спілки лхорони здоров’я України звернути увагу на діяльність їх представників на Прикарпатті…

З метою перевірки фактів та уникнення порушення чинного законодавства при проведенні вказаного конкурсу та подальшого можливого звинувачення в порушенні чинного законодавства, змові та корупції членів конкурсної комісії та посадових осіб Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, ГО «Волонтерський сектор» 22 грудня 2021 року на ім’я голови Івано-Франківської ОДА надіслала запит на отримання публічної інформації, в якому чітко запитувалося наступне:

  • надати інформацію, яка зберігається в кадровому апараті Івано-Франківської ОДА щодо наявності управлінського стажу у роках і місяцях в Стовбана М.П. на момент його призначення на посаду заступника директора ДОЗ ОДА в 2016 році, яку підтвердити копією трудової книжки, власноруч написаною Стовбаном М.П. автобіографією та іншими документами, які є у особовій справі.

Проте, порушуючи чинне законодавство України, голова Івано-Франківської ОДА не відповіла на їх запит. Відповідь на запит від 19.01.2022 №ТУ-315 була підписана заступником голови Івано-Франківської ОДА Людмилою Сірко.

Як зазначили в громадській організації, заступник голови Івано-Франківської ОДА Людмилою Сірко надала у зазначеній відповіді сфальсифіковану інформацію, яку підготував директор Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Ігор Дмитренко (виконавця та номер телефону було зазначено на звороті відповіді), який є організатором порушень чинного законодавства при намаганні призначити Стовбана М.П. на посаду генерального директора КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня» та являється кумом Стовбана М.П.

За інформацією, наданою керівництвом обласної державної адміністрації від 19.01.2022 № ТУ-315 на запит громадської організації щодо наявного управлінського стажу у Стовбана М.П. для можливої участі у конкурсі на посаду генерального директора КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Івано-Франківської обласної ради» Стовбан М.П. надав дві трудові книжки, а саме: АХ №712894, яка розпочата 25.05.2000 року та АА №024336, яка розпочата 02.01.2004 року, де, буцімто, є необхідний керівний стаж. Проте, копії даних трудових книжок на вимогу організації де можна було б звірити достовірність займаних керівних посад, а також відповідність їх до вимог Класифікатора професій ДК 003:2010, що не суперечить вимогам Закону України «Про захист персональних даних», не були надані.

Відомо, що Стовбан М.П. під час призначення на посаду заступника директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації 30.12.2015 року надав трудову книжку АХ №712894, яка розпочата 25.05.2000 року де був відсутній попередній керівний стаж.

Друга трудова книжка АА №024336, яка розпочата 02.01.2004 року Стовбана М.П. потребує перевірки правоохоронних органів щодо достовірності записів та наявності керівного стажу зазначеної особи в інших установах чи підприємствах та чи відповідає вимогам КЗпП України робота на керівній посаді в установах чи підприємствах за сумісництвом, одночасно навчаючись в Івано-Франківському медичному університеті на денній формі навчання, а пізніше працюючи на викладацьких посадах у вищевказаному університеті за основним місцем роботи.

При зовнішньому сумісництві (в іншій установі, організації, підприємстві тощо) запис до трудової книжки окремим рядком може внести основний роботодавець, якщо є довідка з місця роботи, де працівник трудиться за сумісництвом (п. 2.14 Інструкції №59 затвердженої наказом Міністерств праці, юстиції та соціального захисту населення України від 29.07.1993 №58 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0110-93#Text), оскільки трудова книжка зберігається за основним місцем роботи працівника. Якщо людина працює десь за сумісництвом, то до спеціального стажу зараховується тільки робота за спеціальністю на основному місці, а для працівників державних та комунальних підприємств, установ, організацій (тобто для бюджетників) робота за сумісництвом має свої особливості. Також має значення місце розташування місць роботи. Залежно від того, де працівник реалізовує своє право на працю за сумісництвом, розрізняють внутрішнє та зовнішнє сумісництво. Тож, якщо працівник виконує свою основну роботу, у випадку зі Стовбаном М.П. саме так і було, до прикладу, з 8-00 до 17-00, а після 17-00 – іншу роботу, то яким чином він міг здійснювати таке керівництво?

Крім того керівні посади, які займав Стовбан М.П. до призначення на посаду заступника директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації не відповідали вимогам Класифікатора професій ДК 003:2010, а саме до посади “Менеджер” кваліфікаційні вимоги – повна вища освіта напряму підготовки “Менеджмент” (магістр, спеціаліст) без вимог до стажу роботи або повна вища освіта (магістр, спеціаліст), стаж роботи за фахом – не менше 2 років та післядипломна освіта за напрямом “Менеджмент”.  Директор (начальник, інший керівник) підприємства – повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня – не менше 5 років. Тому, що він не мав відповідної вищої освіти та необхідного стажу для зайняття керівних посад.

Враховуючи наведену інформацію, громадська організація поінформувала Головне управління національної поліції в Івано-Франківській області, Управління стратегічних розслідувань ГУНП в Івано-Франківській області та сподівається, що правоохоронці добросовісно і фахово віднесуться до своїх обов’язків, проведуть фізико-хімічну експертизу з визначення віку реквізитів документів, а саме вказаної трудової книжки, яку подав Стовбан М.П., виконання і відповідності дати підписів, печаток, тексту даті, зазначеній на документі, звернуться до типографії, яка надрукувала бланк даної трудової книжки, з метою встановити відповідність дати початку ведення вказаної трудової книжки та дату друку в типографії тощо і дадуть правову оцінку діям Стовбана М.П.

Після всього сказаного можна підсумувати наступне. У діях претендента Стовбана М.П., які виразились у можливій підробці офіційних документів, а саме другої трудової книжки АА 024336, копія якої подана ним для участі у конкурсі на зайняття вакантної посади генерального директора  КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня» є ознаки злочину передбаченого ст.358 КК України. Дану фіктивну трудову книжку Стовбан М.П. міг виготовити саме для незаконного зайняття вказаної посади, вказавши керівний стаж на підприємствах де директорами були його рідний батько Стовбан Петро Миколайович – ДП «Лімниця «ВАТ» Львівський керамічний завод код. 30760559 та брат Стовбан Олександр Петрович-ПП «Гуцулка» код. 31364515 та щодо роботи в ДП «Лімниця «ВАТ» Львівський керамічний завод, які зберігаються в архіві в м.Рожнятів, так як підприємство припинило діяльність. Крім того відсутність керівного стажу можна підтвердити вилучивши особові справи з Надвірнянської РДА, де Стовбан М.П. ймовірно фіктивно був оформлений  в патронатну службу з 15.12.2015 по 29.12.2015 року для того щоб обійти конкурс на призначення заступником начальника директора Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської  ОДА в січні 2016 року, так як на той час не мав жодного керівного досвіду та державної служби. Також вилучивши його особові справи як заступника директора в Департаменті охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА та як директора Департаменті охорони здоров’я  з кадрового апарату ОДА. У даних справах на момент призначення, а саме в біографічних довідках, резюме, та поданих ним копій єдиної трудової книжок був зазначений дійсний керівний стаж, що підтверджує здійснену подальшу підробку офіційних документів.

 В корупційних діях вчинених державними службовцями – директором та заступником Департаменту охорони здоров’я ОДА Ігорем Дмитренком та Володимиром Дзьомбаком, наявні ознаки злочинів, передбачених ч.1 ст.364 КК України та ст.396 КК України так як їх протиправними діями спричинено істотну шкоду, яка виявилася в порушенні охоронюваних Конституцією чи іншими законами прав та свобод людини і громадянина, підриві авторитету та престижу органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, порушенні громадської безпеки та громадського порядку, створенні обстановки й умов, що утруднюють виконання підприємством, установою, організацією своїх функцій, приховуванні злочинів», а також та ч. 2 ст.172-7, 172-9 КУАП.

Ось з таким інформуванням звернулася ГО «Волонтерський сектор» до правоохоронних органів… Сподіваємося, що дії правоохоронців будуть об’єктивними, а розслідування викладених в повідомленні фактів злочину не будуть затягнуті та відкладені в «довгий ящик»!..

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ. Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.