Під ОП готували заворушення з бутафорською кров’ю – МВС про провокації в низці міст

Кримінал, Новини, Суспільство

Українські правоохоронці заявляють, що запобігли провокаціям, які включали масові заворушення та насилля до поліцейських під час акцій у низці міст України. Перша акція мала відбутися у Києві під Офісом президента вже 31 січня.  

Про це повідомляє  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського і голову Національної поліції Ігора Клименка на брифінгу 31 січня, НПУ.

“Одним зі сценаріїв агресії проти України є проплачені насильницькі масові акції. Це може використовуватися як елемент гібридної війни.

Вчора у Києві була затримана група осіб, які планували масові заворушення в центрі столиці.

Планувалося зібрати до 5-ти тисяч, з яких до 1,5 тисяч мали складати “тітушки”, які мали влаштувати бійки з правоохоронцями. Обов’язково мало бути насильство серед учасників мітингу, мала пролитися кров. Була заготовлена і бутафорська кров. Були зібрані група “медиків”, які мали засвідчити “травмування” псевдоактивістів, щоб це показали на всіх каналах. Планувався підпал автомобільних шин, використання вогнегасників і салютів” – сказав Монастирський.

Голова МВС наголосив, що це не мало нічого спільного з мирними акціями. За його слвами, так само у 2014 році у Луганську, в Донецьку, у Криму росіяни проводили акції за участю псевдоактивістів, які провокували насильство і підбурювали інших громадян.

 “Це була акція до 5 тисяч осіб, яку планували саме для того, щоб розкачати і дестабілізувати ситуацію в Україні. На жаль, явища платних мітингів у нас є досить частим, і це не перший мітинг проплачений, але саме цей мітинг із самого початку був спрямований на розбалансування внутрішньополітичної ситуації і на насильсвто проти правоохоронців та інших осіб, які беруть участь у мітингу… – зазначив Монастирський. 

Це була лище перша акція з цілого ряду запланованих. Це чітко зафксовано на відео- та  аудіоносіях, частину з яких ви сьогодні побачите.

Ціі акції планувалося провести в ряді міст України, зокрема центральної України. Це була Сумська, Чернігівська,  Полтавська і Черкаська області. Тобто області фактично за годину-півтори доїзду від Києва і наших північних кордонів із Російською Федерацією”.

Ігор Клименко повідомив, що вранці 31 січня у Києві мала розпочатися акція, яка не носила мирний характер. Заявки на неї не було, лише о 9-й ранку мала надійти заявка на акцію за участі 500 осіб, щоб поліцейських не було багато.

Клименко уточнив, що 30 січня Нацполіція “затримала осіб, які готували акції і мітинги біля Офіс президента, під час яких мали відбутися жорсткі протистояння та жорсткі сутички з правоохоронцями”.

Затримали організатора і його спільника. Це громадяни України. Правоохоронці вивчають зв’язки організатора з ОРДЛО і російськими спецслужбами. Слідчі вручають організатору і його помічнику  повідомлення про підозру і будуть просити про арешт для них.

“Організатор спільно зі своїми помічниками підшуковув українців, які за гроші готові були допомогти в організації та проведенні цих акцій. І перша така акція мала відбутися саме сьогодні” – зазначив Клименко.

Деталі: Правоохоронці показали відео на доказ підготовки “вистави”. На відео ймовірні організатори акції говорять російською. 31 січня акція мала початися о 10:30.

За словами Клименка, розпочати псевдоакцію мали спікери, котрі б закликали представника Офісу президента вийти до протестувальників. Надал учасники “акції” мали почати сутички. Актор із учасників “акції” мав прикинутися пораненим (для цього мали привезти бутафорську кров), а інші – у медичних халатах – мали вдавати, що реанімують його.

Голова Нацполіції повідомив, що до акції 31 січня мали залучити понад 5 тисяч осіб, із них до 2 тисяч – масовка, і тисяча – тітушки: масовка мала отримати від 800 гривень, тітушки – від 1200, а за підпал шин та салюти – по 2500 доларів США (тобто понад 70 тисяч гривень”.

 

Для мітингу було придбано 200 фаєрів, 200 диммових шашок, 20 шин, 10 вогнегасників, 2000 листівок, більше 300 прапорів. 12 радіостанцій, медичні жилети, бутафорська кров та банери . Це правоохоронці вилучили 30 січня.

 

Для проведення акції організатори уже отримали авансом 1 мільйон гривень. Поліція знає, у якому банку їм дали стільки готівки.

Клименко заявив, що організатори акції хотіли застосувати “технологію сакральної жертви”, як було біля Верховної Ради 25 січня, де постраждали 18 правоохоронців, а “загиблий” виявився живим.

Читайте найголовніші новини Івано-Франківська та Прикарпаття на сайті Голос ІФ. Дивіться відео-новини, розслідутання на YouTube каналі Голос ІФ.

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.