У Коломиї відкрили виставку з фондової збірки Закарпатського музею народної архітектури та побуту “Духовна сила народних традицій” (фото)

Новини, Суспільство, Туризм

Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття запрошує відвідати виставку з фондової збірки Закарпатського музею народної архітектури та побуту «Духовна сила народних традицій», що відкрилася напередодні Різдвяних свят.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на ДзеркалоМедіа.

Виставка присвячена традиційній культурі Закарпаття, яскраво втіленій в різдвяних атрибутах, обрядах та одязі колядників: «звіздах», вертепах «бетлегемах», комплектах традиційного одягу, народних іконах на металі, а також світлинах.
На виставці можна довідатися про традиційне для Закарпаття облаштування різдвяного столу, зокрема про символічність сіна з горіхами на долівці, металевий ланцюг довкола столу та знаряддя праці під ним.
Особливості вертепів-бетлегемів утілені у постатях обов’язкових його учасників – баби, діда, пастирів і “представників нечистої сили». Уособленням єдності колядників був невеликий макет церкви, виготовлений з дерева, фанери чи паперу, зі свічками і святково прикрашений.
Народний іконопис Закарпаття представлено рідкісними в наш час іконами, написаними на металі. Через особливість техніки виконання, матеріалу та щеплення фарб із металом такі твори зберігалися впродовж короткого часу, тож їх залишилася лічена кількість. Експонуються ікони празникового і апостольського ряду, що відображають весь релігійний цикл свят християн східного обряду.
Особливості традиційного строю відображено у комплектах жіночого і чоловічого одягу чотирьох етнічних груп українців Закарпаття: долинян, бойків, лемків і гуцулів Рахівщини.
Невід’ємною частиною виставки є фотоілюстративний матеріал: світлини Флоріана Заплетала – чеського військового, історика культури та журналіста, радника губернатора Підкарпатської Русі Григорія Жатковича, який акцентував на проблемі збереження дерев’яних сакральних споруд. На світлинах зафіксовано чотири архітектурні типи, характерні для сакральних споруд Закарпаття: бойківський, лемківський, гуцульський тип п’ятизрубної церкви і псевдоготика.

Окремий блок світлин присвячено народних строям. На них зафіксовано вбрання словацької меншини поблизу Ужгорода, елементи долинянського крою Міжгір’я і строкаті гуцульські строї Рахівщини.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.