В Україні жінок братимуть на військовий облік: в Міноборони пояснили деталі

Новини, Суспільство

Міністерство оборони України ухвалило ставити на військовий облік жінок певних професій. Перелік охоплює сотні спеціальностей.

Про це йдеться у наказі Міноборони від 11 жовтня. Список у десятки разів ширший за попередній, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на OBOZREVATEL.

Роботодавець має проконтролювати, щоб жінки, які вже працюють за спеціальностями з цього списку, стали на військовий облік.

Під час прийняття на роботу у жінок перевірятимуть наявність документів та позначок про взяття на військовий облік.

Комісаріати ставитимуть жінок на облік за двох умов:

  • посада чи спеціальність є у списку,
  • жінка придатна до проходження військової служби за станом здоров’я та віком.

Стан здоров’я визначить військово-лікарська комісія, граничний вік перебування у запасі – 60 років. Повний список професій та спеціальностей можна переглянути за посиланням.

Як зазначила радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова в ефірі Громадського радіо, спеціальний алгоритм як жінкам стати на військовий облік мають створити до кінця 2021 року. Вона не виключила, що на облік можна буде стати у електронному форматі.

“Ми розробимо алгоритм і до кінця наступного тижня він буде на сайті військкоматів. Якщо буде можливість, то на облік можна буде стати електронно. Подивимося, чи буде це можливо з точки зору безпеки. Я поговорю з військкоматами, щоб ми розробили швидку процедуру, щоб не всі разом прийшли ставати на облік”, – сказала вона.

Як повідомляв OBOZREVATEL, попри те, що Україна цього року відсвяткувала 30-ту річницю незалежності й уже восьмий рік відстоює цю незалежність у війні з країною-агресором Росією, юнакам у військкоматі досі роздають для заповнення бланки радянського зразка. Український військовий комісаріат ставить майбутнім призовникам запитання, які в часи СРСР цікавили КДБ.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.