Шахрай, який оформив кредити через чужі телефони, відбувся штрафом

Кримінал, Новини, Суспільство

Івано-Франківський міський суд виніс вирок прикарпатцю, який заволодів чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Галичину.

26 жовтня 2020 обвинувачений зустрівся у центрі Івано-Франківська з жінкою, яка мала намір працевлаштуватись кур’єром. В ході розмови, обвинувачений повідомив потерпілій про те, що для того, щоб отримувати замовлення кур`єрської доставки на її мобільний телефон необхідно встановити мобільний додаток, за допомогою якого вона буде отримувати замовлення про доставку певного товару і виконуватиме вказане замовлення. Будучи переконаною в добросовісності намірів останнього щодо допомоги у працевлаштуванні, жінка добровільно передала йому власний мобільний телефон.

«Отримавши вказаний мобільний телефон, обвинувачений, діючи умисно, з метою протиправного заволодіння кредитними грошовими коштами, шляхом використання особистих даних потерпілої, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, встановив на мобільний телефон додаток «Smartiway», за допомогою якого створив заявку на отримання кредиту у сумі 3 000 гривень на рахунок потерпілої. З метою доведення свого протиправного умислу до кінця, обвинувачений повідомив потерпілій, що з метою перевірки правильності роботи мобільного додатку та коректного нарахування заробітної плати, перерахував на її рахунок особисті кошти і попросив йому їх повернути. Жінка, не знаючи про те, що вказані грошові кошти є кредитними та будучи переконаною про добросовісність намірів щодо перерахування своїх власних коштів на її рахунок, здійснила переказ нарахованих на її банківський рахунок грошових коштів», – йдеться у вироку суду.

В подальшому обвинувачений грошовими коштами, якими заволодів шляхом обману потерпілої, розпорядився на власний розсуд, чим спричинив потерпілій майнову шкоду на загальну суму 2 950 гривень.

Наступного дня, обвинувачений зустрівся з чоловіком, який також хотів працевлаштуватися, і знову заволодів коштами за аналогічною схемою. Цього разу спричинив потерпілому майнову шкоду на суму 2 800 гривень.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений повністю визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень та надав суду показання, що дійсно за обставин зазначених в обвинувальному, шляхом обману заволодів грошовими коштими потерпілих.

«Він розуміє, що вчинив неправильно, йому дуже прикро за свою поведінку та вчинок. З матеріалами досудового розслідування ознайомлений, їх не оспорює, у вчиненому щиро кається, просить не досліджувати усі докази, а обмежитися його допитом», – йдеться у вироку суду.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.190 та ч.2 ст.190 КК України та призначив йому остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 3000 (три тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) гривень 00 копійок.

Вирок виніс суддя Василь Тринчук за участю Сенечака Р.В.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.