“Нагадати, що війна іде вже восьмий рік”. У Франківську відбувся перший жіночий автопробіг (відео+фото)

Новини, Суспільство

В Івано-Франківську відбувся перший жіночий автопробіг вулицями міста. Захід приурочили до Міжнародного дня волонтера та Дня Збройних сил України, повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

За словами однієї з організаторок пробігу, участь в ньому взяли 27 людей. Окрім дружин воїнів, долучилися і самі захисники України.

Учасники заходу зібралися біля Меморіального скверу. Після покладання квітів до стели з іменами загиблих – коротка інструкція від поліцейських, як має відбуватися пробіг.

Керівниця громадської організації “Дружина воїна” Тетяна Фреїшин каже, що такою ініціативою хочуть підтримати воїнів на фронті та вшанувати пам’ять загиблих.

“І це — також спроба підняття жіночого руху. Показати, що жінки воїнів є надійним тилом для наших військових. Оскільки це — одна з наших акцій громадської організації “Дружина воїна”, хочемо, щоб мешканці знали, за можливістю долучалися і не були байдужими до наших захисників, які зараз там — на Сході”, — каже Тетяна Фреїшин.

Колона автомобілів з прапорами проїхала центральними вулицями міста: Незалежності, Івасюка, Чорновола, Січових Стрільців, Бандери.

Наталія Кушніренко – одна з учасниць автопробігу. За кермом жінка — вже понад п’ять років. Її чоловік воює на фронті з 2014 року. Тож вона з власного досвіду знає, наскільки важливі такі заходи.

"Нагадати, що війна іде вже восьмий рік". У Франківську відбувся перший жіночий автопробіг

Дружини воїнів закликають жителів долучатися до схожих ініціатив і не забувати, що в Україні восьмий рік триває війна

“Ми їдемо для того, щоб нагадати франківцям, що війна іде вже восьмий рік, і що ми не маємо права ставитися до ситуації в країні так, ніби цього не має. І ми хотіли показати якраз те, що жінки можуть об’єднатися і заохотити суспільство теж об’єднуватися задля того, щоб зберігати спокій, зберігати позитивне налаштування та допомагати бійцям на фронті”, — розповідає Наталія Кушніренко.

До автопробігу долучилися дружини воїнів з Галича. Одна з них – голова громадської організації “Галицька дзиґа” Ірина Колодій. Жінка каже, що люди, недотичні до бойових дій, почали забувати, що в країні триває війна. Тож їм треба про це нагадувати. Її чоловік був на фронті на початку російської агресії, втім, каже, війна і досі відгукується.

Воно пам’ятається, воно нікуди не дівається. Всі ці ролики, відео, які з’являються десь так чи інакше, якісь звуки – воно їм відгукується. В очах є той блиск, та іскра, яка нагадує, що душею і серцем вони ще там”, — розповідає Ірина Колодій.

Автопробіг тривав годину. Його завершили на площі Франка. Тут дружини та діти воїнів станцювали під патріотичні пісні.

"Нагадати, що війна іде вже восьмий рік". У Франківську відбувся перший жіночий автопробіг

Автопробіг завершили на площі Франка

14-річна Катерина Кушніренко чекає батька з чергової ротації.

“Спочатку я думала, що тато нас покинув. Це була моя уява. Але потім я зрозуміла, що він все одно повернеться, і я перестала боятися. Звикла”, — ділиться Катерина Кушніренко.

Військовий Микола воював на фронті у 2014-2015 роках. Зараз працює в тилу і каже, що такий захід — важливий для бійців.

“Це – увага до нас. Цей захід дає нам силу, наснагу, і ми знаємо, за що ми стоїмо там — на Сході, коли їдемо туди. І тим хлопцям теж. Це є наша земля, це – Україна. І таке свято – воно дуже важливе для нас”, — розповідає Микола.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.