Як відомий телемандрівник Дмитро Комаров розгадував таємниці карпатських мольфарів (відео)

Відео-новини, Новини, Туризм

Стартував новий сезон популярного тревел-шоу “Світ навиворіт”.

Про це повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

У четвертому випуску проєкту “Мандруй Україною” Дмитро Комаров вирушив у найвіддаленіші куточки Карпат, щоб зустрітися з мольфарами – людьми, які неймовірним чином здатні використовувати енергію природи. Вони можуть зцілювати, бачити майбутнє та навіть наносити шкоду. А найсильніші з мольфарів можуть управляти стихіями: дощем, грозою, вітром.

В руках мольфара навіть камінь чи лялька в руках здатні змінювати погоду, впливати на поведінку тварин так людей.

Мольфарів знають, як цілителів, які допомагають людям, але серед них є як білі, так і чорні маги. За словами гуцулів, мольфар може навіть вбити.

Дмитро Комаров відвідав Музей Гуцульської магії у Верховині.

“Мольфар” походить від слова “мольфа”, що означає “зла дія”. Тому мольфар може робити і добро, бо можна замовити на добру дію. Але це також і та людина, яка має магічну силу навіть завдати смерті”,- розповідає екскурсоводка музею Гуцульської магії Ганна Заєць.

Найвідоміший український мольфар Михайло Нечай жив в селі Верхній Ясенів на Івано-Франківщині. Тисячі людей приїжджали до нього за допомогою та порадою.

“Я був знайомий з Михайлом і я пам’ятаю його пророцтва, які здійснились. Він говорив про втечу Януковича, прорікав, що біда прийде з Китаю, ще в 2010 році”, – відмітив Дмитро Комаров.

В Музеї гуцульської магії зберігається знаменитий осиновий хрест, який часто тримав в руках Михайло Нечай.

“За його допомогою можна розігнати хмари, відігнати дощ”, – стверджує Микола Данилюк, власник музею.

Саме цю здатність продемонстрував Нечай перед 19-тисячною юрбою в 1989 році, коли його запросили на фестиваль “Червона рута” в Чернівцях”.

“В офіційному запрошенні зазначалось: для забезпечення хороших погодних умов”, – розповідає екскурсоводка музею Гуцульської магії Ганна Заєць.

Мольфари для свої ритуалів часто використоють особливі і дуже рідкісні предмети. Наприклад, градовий чепелик не купиш за ніякі гроші. Його можна було лише отримати в спадок або самому виготовити з коси, яка зламалася при першій косьбі або якою розрубали гадюку. Мольфар навіть у сні не розлучається зі своїм градовим чепеликом. Його можна використовувати, щоб знати біль в голові чи попереку.

Саме сили природи – вогонь, вода, земля і повітря, часто дають мольфару силу и могутні артефакти. А Карпатські гори здавна славляться особливою енергетичною силою, тому більшість українських мольфарів живуть саме тут.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.