У режимі діалогу: представники прикарпатських громад нагадали народним депутатам про проблеми місцевих бюджетів (фото)

Новини, Політика, Суспільство

З якими проблемами стикаються сьогодні місцеві територіальні громади Прикарпаття і чого їм очікувати від  майбутнього державного бюджету.

Про це передає щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Поспілкуватись про це сьогодні мали змогу народні депутати України та представники місцевих територіальних громад в межах засідання регіональної платформи з політичного діалогу на тему «Зміцнення фінансової спроможності громад та врахування пропозицій АМУ під час підготовки до другого читання проєкту Держбюджету на 2022 рік», яке відбувалося сьогодні на базі виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Проведення заходу ініціювало керівництво Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України. Участь у заході взяли народні депутати України Ігор ФрісОлег МарусякЕдуард ПрощукОксана Савчук, Івано-Франківський міський голова і за сумісництвом очільник Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Руслан Марцінків, виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук, голови місцевих територіальних громад, представники обласної влади.

Як зауважив Юрій Стефанчук, виконавчий директор регіонального відділення АМУ, проведення діалогу саме сьогодні зумовлене тією обставиною, що на цей тиждень заплановано розгляд Верховною Радою в читанні проєкту державного бюджету України на 2022 рік. При цьому далеко не всі побажання місцевих громад, озвучені через Асоціацію міст України, сьогодні враховувані у законопроєкті, а ті, що враховані, потребують підтримки депутатів. Крім того, сьогодні Уряд ініціює деякі зміни, які можуть негативно вплинути на фінансову спроможність громад і навіть ставлять під загрозу надбання децентралізації як такі. Відтак, представники громад вбачають сьогодні необхідність додатково довести до народних депутатів свої проблеми і ще раз заручитись їх підтримкою при голосуванні за головний кошторис України.

«Зважаючи на те, що на цей тиждень передбачається розгляд державного бюджету на 2022 рік та внесення уточнення у державний бюджет-2021, на даний захід передбачено винести на поверхню ті проблеми, які сьогодні є в органах місцевого самоврядування. Ми опрацювали весь бюджетний процес як асоціація і дуже добре розуміємо, що не є враховано. Зокрема, не враховані фінансування делегованих повноважень для органів місцевого самоврядування. Що ми маємо на увазі? Це є освіта в повному її обсязі і медицина. Також ми говоримо про те, що, зважаючи на ту відповідальність і ті недофінансування з боку держави, які впродовж декількох років є по місцевих бюджетах, ми передбачаємо збільшення відрахувань податку на доходи з фізичних осіб і сьогодні є порозуміння у депутатів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України. Є загроза, що від місцевих бюджетів хочуть забрати ще ряд фінансових ресурсів, які пов’язані з продажем землі», – прокоментував подію Юрій Стефанчук.

Серед основних питань, що їх обговорили учасники зібрання – збільшення частки податку з доходів фізичних осіб, що розподіляються у місцеві бюджети, урядові ініціативи щодо внесення змін до Бюджетного та земельного кодексів, зокрема, щодо повернення невикористаної освітньої субвенції та відрахування 70% коштів податку від продажу землі в державний бюджет; зменшення коефіцієнту нормативно-грошової оцінки при нарахуванні податку на землю для Укрзалізниці тощо.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.