Прикарпатцям, які боргують понад 5 тис. грн, від’єднують газопостачання (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Абонентів компанії “Івано-Франківськгаз Збут”, які мають заборгованість на понад 5 тис. грн, газовики від’єднують від газопостачання.

Це — приблизно десять помешкань щодня, повідомив  Суспільному прессекретар компанії Ігор Марковський, інформує  щоденна онлайн – газета Голос ІФ .

Впродовж вересня приблизно 3 тис. абонентів “Івано-Франківськгаз Збут” від’єднали від газопостачання. Загалом, станом на 1 жовтня загальна заборгованість прикарпатців перед “Івано-Франківськгаз Збут” сягає більше пів мільярда гривень, каже Ігор Марковський.

1 жовтня вдруге за три роки газовики відключають газопостачання у помешканні на вулиці Сонячній у селі Черніїв Івано-Франківської територіальної громади.

“Борг за спожитий газ за цією адресою становить 18 тис. грн. Вони заплатили за цей рік 4 800 грн, але газу спожили на 12 тис. грн. У 2021 році по цьому будинку ми надсилали чотири попередження про необхідність погасити заборгованість”, — розповів Ігор Марковський.

У помешканні на вулиці Сонячній у селі Черніїв вдруге за три роки газовики відключають газопостачання

Господаря будинку під час відключення газопостачання не було. Але розкопками, які робили на вулиці газовики, зацікавився сусід боржника Ярослав Ланюш. Каже, що за цією адресою проживає старший чоловік із сином, учасником АТО.

“Той, хто там проживає, — Назар — був воїном АТО, служив довго. Гарний хлопець, нічого за ним не спостерігали, жодних історій. Я розумію, що люди може щось не платять, можливо у них є якісь питання. Але в нас зараз нелегка ситуація економічна. Можливо не можуть знайти роботу, бо коронавірус. Але облгази точно не є найбіднішими структурами, які у нас є. Вони повинні якось розуміти ситуацію”, — каже Ярослав Ланюш.

Коли газовики відключили газопостачання, у будинку не було господаря

Газовики мають право припиняти газопостачання, розповідає адвокат Іван Цебрій.

“Є правила постачання природного газу, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Згідно з цими правилами вони спочатку повинні надіслати лист із позначкою “про вручення” у строк не пізніше трьох днів до дати припинення газопостачання. І якщо таке повідомлення було від них, то вони дійсно мають право на відключення”, — розповідає адвокат Іван Цебрій.

Підприємству боргують суми до тисячі гривень 80% абонентів

80% абонентів боргують підприємству суми до тисячі гривень, каже прессекретар “Івано-Франківськгаз Збуту” Ігор Марковський. Близько 16% боргу, який мають прикарпатці перед компанією, – це суми, які не перевищують 5 тис. грн. Понад 5 тис. грн за газопостачання мають сплатити 4% абонентів.

“Якщо у вас є велика заборгованість, а фінансові можливості не дають змоги одномоментно її погасити, компанія готова йти назустріч і розділяти борг на рівні частини для оплати впродовж року. Якщо людина скористається договором реструктуризації боргу, то відключення не буде”, — каже Ігор Марковський.

Після від’єднання газопостачання його можна знову під’єднати до будинку, сплативши весь борг. За словами Ігоря Марковського, абонентам слід врахувати, що доведеться сплатити вартість послуги під’єднання газопостачання. Заборона на відключення боржників діє лише у червоній карантинній зоні.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.