На висоті 860 метрів над рівнем моря: на Прикарпатті 96-літній чоловік доглядає столітній сад (фото)

Новини, Суспільство

На Верховинщині у присілку Синиці 96-літній Михайло Маківничук дбає про столітній сад, який росте на висоті 860 метрів над рівнем моря. Свого часу навіть вивів новий сорт яблук.

Про це пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

«Щоби тримати сад — треба його любити, — каже Михайло Маківничук. — Сьогодні я дійшов до того, що в моєму розпорядженні є 16 га землі. Та й ліс, та й сад є, кішниці (ред. — поле для косіння трави), шість корів та ферма. Але я вже не маю сили всім цим розпоряджатися».

Михайла Маківничука по-місцевому називають Папасюк. У 40-х роках 16-річного парубка вивезли на роботу в Німеччину, там він працював п’ять років. Чоловік досі часом розмовляє німецькою, знає польську та французьку мови, які вивчив від таких працівників як він.

«Потім повернувся додому, прийшла радянська влада та й заставляла йти до колгоспу. Я того не хотів і сина свого патріотично виховував та вчив Богу молитися. Але довелося записатися до колгоспу», — каже Михайло.

Онука Надія каже, що у колгоспі дідусь працював садівником.

«У цей час дідо посадив багато дерев, каже: «Там, де є у Верховинському районі яблука, там я був»», — розповідає Надія.

Росте у саду Михайла Маківничука й сорт яблук реберчєнка, який вивів чоловік. Сорт пристосований до гірських умов.

«У горах — складні умови життя, не кожна яблуня родить, а дідо виростив сорт для гірської місцевості. Реберчєнка назвав, бо яблука — ніби ребра мають», — розповідає Надія Маківничук.

Ростуть тут яблуні літні, осінні та зимові: від паперівки до Скіфського золота, а ще — груші, сливи та вишні. Зараз за садом допомагають доглядати діти й онуки.

«Цей період свого дитинства, життя тут, на фазенді свого діда Папасюка, я згадую з радістю, любов’ю, з теплом. Теж тут є моя черешня, яку дідо колись посадив. Вона вже зараз дуже велика і родить щороку. А колись, в дитинстві, то дідо дуже високо вилізав на черешню, ломив велику гілку там, де найбільше черешень, приносив додому, і баба постійно смакувала. Для мене видавалося, наче букет квітів — така увага була», — каже онука Надія Маківничук.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.