Уряд планує змінити підхід до виплати лікарняних

Новини, Суспільство

Уряд готує законопроєкт щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування – фонду, який здійснює виплати по тимчасовій непрацездатності (лікарняні). 

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на відповідний законопроєкт.

Основна мета законопроєкт – збільшення (з 2023 року) терміну оплати тимчасової непрацездатності роботодавцем. Сьогодні він оплачує перші 5 днів лікарняного свого співробітника, а після цього лікарняний оплачує держава.

“У 1 півріччі 2021 року Середня тривалість листка непрацездатності складала 9,6 днів. Тобто роботодавці оплачували відсутність працівника через тимчасову непрацездатність протягом 5 перших днів, держава – в середньому ще 4,6 днів”, – йдеться у повідомленні.

Натомість законопроєкт пропонує збільшити термін оплати лікарняних роботодавцем до 7 днів. Очікується, що це мотивуватиме їх покращувати умови праці своїх працівників, аби зменшити рівень захворюваності чи травмування серед них – та як наслідок, зменшити рівень можливої непрацездатності, та власних витрат на виплату лікарняних.

Крім того, законопроєкт пропонує забезпечити доступ до сервісів Фонду через вебпортал  “Дія”, та скоротити кількість документів, що подаються для призначення страхових виплат внаслідок нещасного випадку, з 21 до 1.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.