Пенсії в Україні: підвищення, індексації, доплати, надбавки

Економіка, Новини, Суспільство

До кінця поточного року середня пенсія в Україні може вирости на 200 грн і становитиме 3900 грн.

Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебная, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Укрінформ.

У свою чергу в пенсійному фонді та Міністерстві соціальної політики запевнили, що ніяких змін в порядок виплати та доставки пенсій з 1 вересня 2021 НЕ БУДЕ. Інформація про те, що з цієї дати пенсіонерів масово і примусово переведуть на обслуговування в банках, не відповідає дійсності.

Це означає, що у вересні пенсіонери і раніше будуть мати право вибирати порядок виплати пенсії:
в грошовій формі (по зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України);
через установи банків (будь-який з 44 банків з цього переліку).
Відповідна норма міститься в законі Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Пенсія виплачується щомісяця не пізніше 25 числа розрахункового місяця.

У своїй постанові від 26 травня 2021 (№ 546) Кабмін вніс зміни, які зберігають нинішній спосіб отримання пенсій та грошової допомоги до 2023 року.

Індексація пенсій
У вересні індексація пенсій проводиться не буде. Планова індексація пенсій в 2021 році проводилась в березні 2021 року.

Тоді пенсії зросли на 11% для 7,9 млн пенсіонерів, мінімальний розмір підвищення склав 100 грн.

Крім того, з 1 липня провели індексацію пенсій для ще близько мільйона пенсіонерів.

Міністр соціальної політики Марина Лазебная пояснила, що це «та категорія людей, яка не потрапила в індексації» до цього: пенсіонери, яким почали виплачувати пенсії в 2018-2020 роках, а також ті, хто отримує мінімальну пенсію.

Наступна індексація пенсій планується в березні 2022 року – на 11%.

Надбавки до пенсій
У вересні 2021 надбавки до пенсій в Україні не заплановані.

У серпні 400 тисяч військових пенсіонерів отримали надбавки до пенсії за липень. Мінімальна пенсія для учасників бойових дій зросла на 45% або на 834,3 гривні.

Крім того, надбавку в розмірі 2 тис. гривень отримали військовослужбовці, яким була призначена пенсія до 1 березня 2018 року.

Доплати різних вікових категорій пенсіонерів
У вересні для окремих категорій пенсіонерів доплат не буде, але протягом року ряд таких доплат вже вводився або ще планується.

У січні 2021 роки для непрацюючих пенсіонерів, чий вік перевищує 65 років, а страховий стаж є повним (30 років для жінок і 35 для чоловіків) мінімальну пенсію підвищили з 2100 до 2400 Грн. Це сталося через зростання рівня мінімальної зарплати.

З 1 березня були продовжені виплати щомісячної компенсації в розмірі до 500 грн пенсіонерам старше 80 років, якщо їх пенсія не досягає розміру середньої заробітної плати в Україні, яка враховується для нарахування пенсій. Мінімальна пенсія для цієї категорії пенсіонерів встановлена на рівні 2600 грн.

Також з 1 березня мінімальний розмір пенсії для чоловіків зі страховим стажем 35 років і жінок до страхового стажу 30 років підвищили з 2100 до 2200 грн.

З 1 жовтня 2021 року пенсіонери у віці з 75 до 80 років отримуватимуть додаткові адресні виплати в розмірі 400 грн. Мінімальний розмір пенсій для них буде встановлено на рівні 2500 грн.

Зростання мінімальної пенсії
Мінімальна пенсія в вересні не зміниться. В останній раз вона була збільшена на 85 грн і склала +1854 грн з 1 липня – через зростання прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Наступного разу мінімальна пенсія, а також доплата за понаднормовий стаж, надбавки, доплати та підвищення мінімальних пенсійних виплат виростуть 1 грудня 2021 року – в зв’язку з ростом прожиткового мінімуму.

А в зв’язку з ростом мінімальної зарплати з цієї ж дати зросте мінімальна пенсія для 65-річних – до 2600 грн.

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам
У вересні перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам не буде. В останній раз такий перерахунок з урахуванням страхового стажу, отриманого після призначення пенсій, або страхового стажу і зарплати, отриманих після призначення пенсій проходив з 1 березня 2021 року.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.