На Бурштинській ТЕС пояснили причини чорного диму з труб підприємства (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Прикарпатці у соцмережах діляться світлинами темного диму, який іде з труб Бурштинської ТЕС. Фото, на якому видно дим чорного кольору із труб станції, оприлюднив у Facebook прикарпатець Володимир Семанюк.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

Упродовж останнього року місцеві жителі бачать такий дим частіше, ніж раніше, окрім того, випадають дощі із темним забарвленням, розповідає Зоряна Вільчик. Жінка живе у селі Бовшів, яке розташоване за 3 кілометри від теплоелектростанції.

“Залишити білизну надворі неможливо. Калюжі жовті такі, із сірим бувають опади”, — каже Зоряна Вільчик.

Жителька Бовшева Марія розповідає, що у неї в криниці — брудна вода. П’є її жінка лише після того, як осад осяде на дно.

“Кого не спитаю із сусідів на нашій вулиці, усі скаржаться, що проблема з водою. Зараз трохи всіла вода, але дуже часто буває, що вона дуже брудна. А вода – це основа нашого життя, нашого здоров’я, і доводиться набирати і відстоювати її, щоб той осад осів на низ, а потім ту воду якось споживати”, — каже Марія.

Жителька Бовшева Марія розповідає, що у неї в криниці — брудна вода

Жителька Бовшева Марія розповідає, що у неї в криниці — брудна вода

Забруднення води жінка пов’язує із діяльністю Бурштинської ТЕС: “Я думаю так, бо тільки вітер повіє на Бовшів, одразу все. Особливо взимку — це найбільше видно”.

З 2017 року житель Бовшева Олексій Олійник моніторить якість повітря у селі

З 2017 року житель Бовшева Олексій Олійник моніторить якість повітря у селі. Чоловік встановив камери, які цілодобово знімають викиди з труб Бурштинської ТЕС, а датчики вимірюють показники пилу та радіації, однак ця система не сертифікована. Чоловік каже, чорний дим із труб теплоелектростанції йде майже щоденно після 18-ї години.

“Мені було цікаво, чому повітря має такий запах поганий, і я сперечався раніше, бо не міг довести, що це — вплив Бурштинської ТЕС. Є шкала, відповідно до якої можна оцінити якість повітря. Якщо взяти місяць — 30 днів, то 10 з них є перевищення”, — розповідає Олексій Олійник.

зараз в Україні впроваджують систему моніторингу якості повітря

За словами начальника відділу обласного управління екології та природних ресурсів Петра Кульби, зараз в Україні впроваджують систему моніторингу якості повітря. Управління розробило проєкт моніторингу для Івано-Франківської області. Тут мали би встановити 3 пункти спостереження. Петро Кульба каже, зробити це планують до 2025 року.

“Чому цікаві ці пункти спостереження? Тому що вони працюють в онлайн-режимі, практично без доступу людини, без доступу спеціалістів, лише за необхідності, коли є потреба в заміні фільтра. Програма розрахована на 5 років до 2025-го. Все залежить від фінансування. Ми розраховуємо на фінансування з державного фонду охорони навколишнього середовища”, – розповідає Петро Кульба.

За минулий рік підприємство викинуло у повітря майже 110 тис. тонн шкідливих речовин. У порівнянні з 2019 роком це менше на 60 тис. тонн

За його словами, за минулий рік підприємство викинуло у повітря майже 110 тис. тонн шкідливих речовин. У порівнянні з 2019 роком це менше на 60 тис. тонн.

З 2019 року працівників Державної екоінспекції, яка контролює обсяги викидів, вперше пропустили на територію ТЕС цього тижня. Про це Суспільному сказав представник інспекції Тарас Гундяк. За його словами, перевірка підприємства ще триває, а результати повідомлять наступного тижня.

Бурштинська ТЕС займає 1 місце в Європі за обсягами викидів двоокису сірки та 2 місце – за викидами твердих частинок пилу.

“Тверді частинки ТЧ 10 і ТЧ 2,5. Цифри – 10 і 2,5 вказують на їхню величину. Вони є дуже небезпечні. Ми коли вдихаємо, то не відчуваємо їх, вони потрапляють до наших легенів, кровообігу і провокують серцево-судинні захворювання, захворювання легенів і ментальні хвороби”, – розповідає координаторка з питань промислового забруднення ГО “Екодія” Марина Ратушна.

Причиною викидів цих небезпечних речовин у повітря Марина Ратушна називає застаріле обладнання підприємства та використання як палива вугілля.

У відповідь на інформаційний запит Суспільного у Бурштинській ТЕС повідомили, що підприємство працює у рамках дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря

У відповідь на інформаційний запит Суспільного у Бурштинській ТЕС повідомили, що підприємство працює у рамках дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря, а також запланувало ремонти обладнання на суму понад 500 млн грн.

Щодо причин темного диму, який іде з труб, відповіли так: “Інколи, швидкий темп набору необхідного навантаження призводить до короткотривалих технологічних порушень на обладнанні. Одне з таких – це порушення паливного режиму на енергоблоці, при якому жителі можуть спостерігати темний дим з труб. Однак енергетики, проводячи постійний моніторинг димових труб, швидко реагують та усувають це порушення і ситуація стабілізується”.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.