Українцям розповіли, що буде з субсидією, якщо не пустити додому перевіряльників із соцзахисту

Економіка, Новини, Суспільство

Якщо не пустити в квартиру перевіряльників із соцзахисту, можна позбутися допомоги держави на оплату житлово-комунальних послуг. Йдеться про ті випадки, коли субсидія якомусь домогосподарству не призначається автоматично, а питання вимагає окремого розгляду.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Тoday.

Зазвичай в таких випадках призначають перевірку з органів соцзахисту, яка обстежує житлові умов сім’ї, що звернулася по субсидію. Найчастіше таке буває, якщо хтось із прописаних в квартирі фактично проживає в іншому населеному пункті (за місцем роботи або навчання). Там же, в іншому місті, він може знімати житло і витрачати свій заробіток на аренду квартіри та інші життєві потреби. Тобто, фактично його заробіток не вливається в сімейний бюджет за місцем прописки.

Проте, якщо слідувати букві закону, то такій сім’ї субсидія не призначається. У таких випадках за роботу беруться представники місцевих органів соцзахисту, які приходять додому до претендентів на субсидію, щоби переконатися в тому, що сім’я не їсть ікру ложками.

Трапляється, що перевіряльників з тієї чи іншої причини не пускають у житло. Однак у такому випадку соцзахист має всі підстави відмовити такій сім’ї в субсидії. Хоча закон і не дає чіткого тлумачення, як чинити у таких випадках.

“Тут складно відповісти, чи законно забирати субсидію, якщо не пустили додому перевіряючих. З одного боку, з точки зору Конституції, людина може нікого не пускати до себе додому. Але, з іншого боку, з точки зору постанови, якщо не пустили, значить і субсидію можуть скасувати “, – говорить перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко.

При цьому, за словами Кучеренка, перевіряльникам також не варто за одним таким випадку відразу відмовляти сім’ї у субсидії. Адже людина може не пустити сторонніх у своє житло з різних причин. Можливо вона спала, чи була хвора, або були якісь інші  стримуючі обставини.

Та все ж Кучеренко радить претендентам на субсидію пускати перевіряльників у дім на першу вимогу, щоби не ризикувати допомогою від держави.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.