Невдовзі на Прикарпатті запрацює центр, де туристи зможуть стати археологами

Новини, Суспільство, Туризм

На Прикарпатті, у селі Буківна, науковці взялися за створення археологічного заповідника та Центру археологічної інтерпретації «Биковен», де кожний турист зможе себе відчути археологом.

Про це розповів директор Дністровського регіонального ландшафтного парку імені Сергія Дідича Михайло Ковтун, повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Укрінформ.

«Ми об’єднуємо всі наші зусилля для створення археологічного заповідника і Центру археологічної інтерпретації «Биковен» у селі Буківна. Ідея полягає у створенні на цій території об’єктів малої архітектурної форми у середньовічному стилі, біля яких туристи  зможуть відчути себе у ролі археолога, під наглядом науковців проводити археологічні дослідження. Центр буде в загальному музеї, тому ті експонати, які знайдуть туристи,   помістять у цей музей з прізвищами пошуковців. Це буде свого роду інтерпретація, як популяризувати серед туристів працю археологів», – розповів Ковтун.

За його словами, на території села Буківна нині є 77 пам’яток археології. Серед них – Буківнянське городище (пам’ятка археології національного значення) – один із найбільших міських комплексів Середнього Подністров’я, розташований на високому правому березі Дністра. Перші укріплення тут були побудовані ще за часів трипільської культури. Саме тут, за літописами, розташовувалося місто Биковен. У 1980-х роках тут виявили 192 об’єкти житлового господарського і ремісничого призначення, з них – 60 житлових споруд Х-ХІІІ ст., досліджені залишки дерев’яного храму і 72 поховання.

«На території села Буківна ми хочемо розмістити середньовічне житло у дерев’яному стилі, викласти бруківку, зробити місце для загальної ватри, де будуть проводити фестивалі, різні майстер-класи, зокрема керамічні, пов’язані з трипільською культурою, бо Биковен починалося з трипільських часів. Має бути оглядова вежа, в’їзна брама», – зазначив директор Дністровського регіонального ландшафтного парку імені Сергія Дідича.

Він додав, що наразі науковці шукають архітекторів та істориків для реалізації своєї ідеї. На його переконання, Центр археологічної інтерпретації «Биковен» дасть можливість створити нові робочі місця і навчить місцевих мешканців правильно використовувати потенціал території.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.