Як виглядають російські боти та як їм протидіяти

Новини, Суспільство

На сьогоднішній день, соціальні мережі займають одне з провідних місць у житті українців. Зазвичай, основний масив інформації, в т.ч. дезінформації, населення отримує за допомогою соцмереж.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Дезінформація, на яку українці часто скаржаться, зокрема, у «Facebook» та «Telegram», є одним із методів гібридної інформаційно-пропагандистської війни Російської Федерації проти України, що супроводжується використанням «фейкових» сторінок користувачів соціальних мереж, т.зв «ботів».

Власне, «бот» – це створений для розповсюдження дезінформації спеціальним програмним кодом «фейковий» акаунт», який керується зацікавленими особами. Російська Федерація активно використовує групи людей, що фізично працюють з великою кількістю «ботів» т.зв. «ботоферми», які з «фейкових» акаунтів у соціальних мережах періодично поширюють російську пропаганду в Інтернет-просторі. На перший погляд, вони мало чим відрізняються від реальних людей, проте, насправді  є небезпечною зброєю у гібридній війні Росії проти України, впливають на суспільну думку,  втручаються у хід виборів, підтримують сепаратистські референдуми, а також поширюють ідеї «руського миру». Також, «боти» часто використовуються у політичних цілях, адже вони дають змогу посилити їх вплив у інформаційному середовищі. Тож, як протидіяти російським ботам?

Основним методом протидії російським «ботам» є виявлення ознак «бот-акаунта». Зазвичай, у нього відсутня фотографія або розміщена абстракція замість фото, відсутні фотографій з різних ракурсів, відсутній власний контент та публікації, регулярно здійснюються репости, недостовірна або зовсім не заповнена інформація в профілі («про себе», «місце роботи» тощо), велика кількість зовнішніх посилань в коментарях на сторонні сайти (боти в середньому використовують посилання в три рази частіше за інших користувачів), поширення недостовірної інформації, висока активність та частота публікацій.

Так у світових медіа, Росією створюється хибне враження про неприйнятні умови проживання в Україні, що в свою чергу негативно впливає на її міжнародний авторитет, а також може призвести до загострення суспільно-політичної обстановки та дестабілізації ситуації в державі. Соціальні мережі давно ведуть боротьбу з «ботами», періодично блокуючи їх акаунти. Враховуючи те, що компанії не оприлюднюють точні цифри, масштаби таких чисток коливаються в рамках 10 мільйонів акаунтів за рік.

Таким чином, інформаційна складова посідає чи не найважливішу роль у нашому житті, особливо у період гібридної інформаційно-пропагандистської війни Російської Федерації проти України. Саме тому, щоб не попастись на гачок російської пропаганди, потрібно завжди перевіряти джерело інформації, а також осіб,  що її поширюють та не вірити публікаціям сумнівного характеру. При цьому, слід користуватись офіційними джерелами отримання інформації.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.