80 років тому розпочалась німецько-радянська війна (відео)

Новини, рубрика призабуті імена, Суспільство

22 червня 1941 року Німеччина порушила пакт про ненапад і атакувала Радянський Союз. На фронті шириною 3 тис. км чотири групи німецької армії почали наступ.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Телеканал Київ.

В 1933 році канцлером Німеччини став Адольф Гітлер. Його Націонал-соціалістська партія здобула всю повноту влади в країні, ідея розширення життєвого простору для німців стала домінуючою у зовнішній політиці нацистів. У 1936 році в порушення Версальського договору і Локарнських угод німецькі війська зайняли Рейнську область, в 1938 році приєднали Австрію, яка стала однією із земель Німецької імперії, в 1939 році окупували і розчленували Чехословаччину.

Всі намагання Британії і Франції припинити діяльність Гітлера виявились марними. Жодна з цих агресій не зустріла серйозної протидії з боку світових держав, і 5 січня 1939 року Німеччина заявила претензії на “вільне місто” Данциг. 23 березня змусила Литву передати їй Клайпедський край, а 1 вересня того ж року напала на Польщу, що стало початком Другої світової війни. Для нейтралізації можливого втручання СРСР, 23 серпня 1939 року Німеччина підписала з ним Пакт про ненапад і секретний протокол з переділу польської території. 17 вересня 1939 року радянські війська почали окупацію Польщі і за 12 днів практично без боїв вийшли на Західний Буг і Сян. Наступного дня між СРСР і Німеччиною був підписаний Договір про дружбу і кордони, який викреслив Польщу з карти Європи.

В 1940 році Німеччина захопила Данію, Норвегію, Бельгію, Люксембург і Нідерланди. 22 червня капітуювала Франція, і рівно через місяць почалась розробка плану “Барбаросса” – стрімкої наступальної операції за участі Румунії та Фінляндії проти СРСР для захоплення її європейської частини до лінії Архангельськ – Астрахань. За задумом, це мало примусити Велику Британію, єдину країну, яка не лише не капітулювала, але й вела активні бойові дії, визнати гегемонію Німеччини в Європі.

22 червня 1941 року о 3 год 15 хв. після артилерійської і авіаційної підготовки німецькі війська перейшли кордон СРСР. Через 45 хв. міністр іноземних справ Німеччини Йоахім Ріббентропвручив радянському послу в Берліні ноту про оголошення війни, а ще через 1,5 год. німецький посол у Москві зробив аналогічну заяву міністру закордонних справ В’ячеславу Молотову. Того ж дня війну СРСР оголосили Італія і Румунія, наступного – Словаччина, 25 червня – Фінляндія, а 27 червня – Угорщина.

До 1 грудня 1941 року німецькі війська просунулись углиб території СРСР на 800-1,2 км і захопили Прибалтику, Молдову, Білорусь, Україну і значну частину Росії. Низька боєздатність і неготовність Червоної армії до війни, ігнорування Сталіним попереджень розвідувальних служб про план німецького вторгнення привели до втрати Радянським Союзом важливих сировинних, виробничих і продовольчих районів, смерті мільйонів цивільних, а наступ ворога вдалось зупинити лише на лінії Ленінград – Москва – Ростов-на-Дону.

8 вересня 1941 року було повністю оточено Ленінград, блокаду якого ліквідували 27 січня 1944 року. 15 жовтня почалась битва за Москву, з якої евакуювали державні, політичні, військові та дипломатичні органи. Вона закінчилась 7 січня 1942 року, коли німецькі війська відкинули на 100-250 км. 12 вересня 1942 року німецькі війська підійшли впритул до Сталінграду, битва завершилася 2 лютого 1943 року перемогою Червоної армії. Це кардинально змінило хід німецько-радянської війни і Другої світової в цілому. Переломним моментом стала Орловсько-Курська битва влітку 1943 року.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.