Скорочення субсидій: хто втратить право на допомогу від держави

Економіка, Новини

Є така приказка: не плутай пристрасть з метушливістю. Пристрасне бажання влади урізати по максимуму і без того недостатні витрати на субсидування комунальних послуг вилилося в жалюгідну метушливість в особливо цинічній формі.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Економічні новини”.

Цинізм у тому, що, відповідно до вимог для отримання субсидій, які все більш ускладнюються, треба залишитися мало не без останніх штанів, витративши заощадження майже до нуля, і тільки тоді можна отримати субсидію, якщо вдасться. Адже наявність офіційно заявлених заощаджень у вигляді банківського вкладу понад 100 тисяч гривень (всього лише трохи більш як 3 тисячі доларів!) позбавляє претендента права на субсидію. Щоб зрозуміти, про що мова, досить порівняти ці цифри з вартістю серйозного лікування в нашій відреформованій по саме не балуй медицині.

Ще однією яскравою ілюстрацією цинізму є наступні цифри. У 2015 році, коли Кабміном Яценюка вперше вводилося субсидування в його нинішньому вигляді у зв’язку з небувалим до того підвищенням тарифів, субсидії отримали близько 7 млн ​​домогосподарств на суму приблизно 70 млрд гривень, хоча тоді тарифи були набагато нижчими, ніж зараз. У минулому 2020 році, за офіційними даними, кількість субсидіантів була вдвічі меншою від зазначеної, а на субсидії було витрачено близько 30 млрд гривень. Нинішні рухи уряду, очевидно, спрямовані на подальше скорочення цих витрат. Правда, з 2015 року суттєво зросла мінімальна зарплата та встановлений прожитковий мінімум, але за цей же час різко зросли ціни на товари першої необхідності і продукти харчування, взагалі різко подорожчала вартість життя, тому скорочення кількості субсидіантів і витрат на субсидії виправдати неможливо ніяк.

Але на цей раз з жорсткістю вимог перегнули палицю.

Спочатку зробили дуже погано…

Спочатку Кабмін прийняв постанову від 14 травня 2021 року №420, якою з 1 травня 2021 року вводилися зміни в порядок призначення субсидій. Ці зміни суттєво ускладнювали і без того непросту процедуру отримання субсидії. У подробиці вдаватися не будемо, оскільки питання нещодавно розглядалося в матеріалі “Комунальний грабіж на тлі коронакризи“. Коротко нагадаємо лише наступне.

Згідно квітневої редакції постанови, всі одержувачі субсидій, а це понад 3 млн домогосподарств, повинні були заново пройти переоформлення, подавши відповідні документи до органів соціального захисту.

Крім того, умови отримання субсидій у квітні були встановлені помітно більш жорсткими у порівнянні з тим, що було до того. Пропонувалося позбавляти субсидій тих, хто має два і більше об’єктів нерухомості, два авто до 15 років (раніше була норма – авто до п’яти років з моменту випуску, тобто порівняно нове), хто купував в останній рік валюту, криптовалюту типу біткойнів, банківські дорогоцінні метали, акції, а також робив покупки вартістю понад 50 тисяч гривень. Також в субсидіях відмовляли тим, хто має на банківському депозиті більше 25 прожиткових мінімумів, тобто близько 57 тисяч гривень, тобто близько 2 тисяч доларів.

За всім цим бачилася головна мета: скоротити кількість одержувачів субсидій приблизно на півмільйона з метою скорочення соціальних витрат.

Очевидно, що все це, перш за все, черги під службами соціального захисту з метою подачі документів для переоформлення субсидій, викликали вкрай негативну реакцію, що ще сильніше просадило і без того падаючий рейтинг Зе-влади.

Причину посилення норм влада почала пояснювати в традиційному для таких випадків дусі. За словами міністра соціальної політики Тетяни Лазебної, в результаті верифікації субсидій з’ясувалося, що деякі одержувачі субсидій виявилися цілком собі заможними людьми. Виявлено випадки, коли субсидіанти купували дорогі автомобілі, а 830 одержувачів субсидій придбали валюти більш ніж на 140 млн гривень.

Абсолютно нікого не виправдовуючи, звернемо увагу публіки на наступний факт, що встановлюється шляхом простих арифметичних дій. Якщо 830 субсидіантов купили валюти на 140 млн гривень, то в середньому вони придбали трохи більше ніж по 6 тисяч доларів кожен. Сума досить значна, особливо для малозабезпечених громадян, але ця сума аж ніяк не є якоюсь катастрофічно великою, особливо на тлі зарплат різного роду топ-менеджерів і членів наглядових рад державних монополій, які щомісяця отримують куди більш значні суми. Втім, ми зараз про інше…

А саме про те, що якщо виявлено аж цілих 830 випадків подібного «неподобства», та ще хтось із субсидіантів цинічно купив «ламборджині», то треба з такими недобросовісними, але вельми нечисленними «мучениками» розбиратися в індивідуальному порядку, так би мовити, за всією суворістю.

Але при цьому абсолютно ні до чого було ставити в черзі на перереєстрацію 3 мільйони одержувачів субсидій, та ще в той час, коли всіх навколо лякають ковідом.

Але, повторимо, негативна реакція в медіа та в масах виявилася досить різкою. Тому уряд вирішив трохи «здати назад»…

Потім «дуже погано» трохи поліпшили

19 травня Кабмін дещо змінив умови, злегка їх послабивши.

Перш за все, було вилучено вимогу проходити перереєстрацію всіх отримувачів субсидій поголовно, хоча субсидії все одно будуть переоформляти.

Але ті претенденти на субсидії, які задовольняють критеріям отримання, подавати документи не повинні, і їм субсидія буде перепризначена. Маються на увазі ті громадяни та домогосподарства, які не мають надлишків нерухомості, автомобілів, заощаджень, покупок на великі суми і так далі.

Виняток у цій категорії громадян становлять ті, хто отримував субсидію в грошовій формі за місцем фактичного проживання, а не реєстрації. Такі претенденти мають подавати документи на перереєстрацію, щоб підтвердити місце свого нинішнього проживання і отримання соціальної допомоги. Ця вимога також стосується тих домогосподарств, в яких зареєстровані не проживаючі там особи.

В результаті, за словами профільного міністра Тетяни Лазебної, подавати документи для перереєстрації субсидій доведеться приблизно 15% претендентів. За оцінками, це близько півмільйона домогосподарств.

Крім того, в умовах отримання субсидій від 19 травня Кабмін трохи послабив вимоги за наступними критеріями. Згідно з новими вимогами, на субсидію можна розраховувати, якщо є не один, а два об’єкти нерухомості, але тільки в тому випадку, якщо це одна квартира і один будинок в сільській місцевості. Якщо ж претендент має кілька квартир, то на субсидію розраховувати не слід і документи подавати не варто, щоб даремно не витрачати час.

В результаті, може скластися така ситуація. Наявність двох «хрущовок» на столичному Відрадному стане підставою для відмови в субсидії, але якщо на додаток до квартири в місті є ще і особняк за містом, то субсидія формально не забороняється.

Залишилося чинним обмеження суми покупки. Якщо здобувач протягом року офіційно придбав щось дорожче 50 тисяч гривень, тобто менш як 2 тисячі доларів, то на субсидію йому розраховувати не варто. Звертає на себе увагу жебрацька сміховина цієї суми…

Ще одна зміна з тієї ж серії, але стосується заощаджень потенційного одержувача субсидії. Якщо в квітневих вимогах сума вкладу здобувача в банку обмежувалася трохи більше ніж 50 тисячами гривень, то в травневих змінах обмеження збільшили до 100 тисяч гривень, тобто менш як 3500 доларів, навіть якщо здобувач збирає гроші на лікування.

Інші вимоги щодо майнового статусу залишилися без змін. Приводом для відмови в субсидії може бути наявність більше одного авто віком до 15 років, покупка валюти, нерухомості, авто, акцій, віртуальних активів, будматеріалів та інших товарів і послуг, не пов’язаних з лікуванням та освітою, на суму понад 50 тисяч гривень.

До того ж Кабмін, крім іншого, анулював місцеві комісії, які раніше вирішували, чи призначати субсидію в подібного роду неоднозначних ситуаціях. Комісії хоча б вирішували питання колегіально, а тепер це питання буде вирішувати одноосібно якийсь чиновник з місцевого управління соціальної політики, і нічого хорошого в такій зміні компетенції немає.

Що маємо в результаті

В результаті, деякі найбільш скандальні вимоги були пом’якшені, а також для багатьох дійсно спрощена сама процедура переоформлення субсидії. Але цілий ряд скандальних вимог залишився, і це значною мірою «змазує» позитивний ефект від послаблення.

За деякими оцінками, після проведення перереєстрації за «травневими» правилами в праві на субсидії відмовлять приблизно 350 тисячам домогосподарств, а якби залишилися правила «квітневі», то кількість «відмовників» могло б дійти до 600 тисяч. Як то кажуть, і на тому добре…

Але залишається головне питання. Влада з тупою завзятістю продовжує всіма правдами і неправдами скорочувати кількість субсидіантів і витрати на субсидії, хоча тарифи продовжують зростати, ціни на газ уже різко підвищені, на черзі подвоєння тарифів на електроенергію. Все це неминуче потягне різко вгору тарифи буквально на всі житлово-комунальні послуги, а з 20 травня Кабмін ще і скасував спецзобов’язання на газ, і це спричинить вибух цін, про що доводилося писати буквально в попередньому тексті.

В результаті, прогнозується різке зростання боргів за комуналку. Якщо на 1 березня 2021 року сумарні борги перевищили 82 млрд гривень, то до кінця нинішнього року вони можуть досягти 100 млрд гривень. У такій ситуації зниження витрат на субсидії є цинічною дурістю.

Нарешті, звертає на себе увагу сам підхід до субсидій з точки зору обліку доходів і заощаджень минулих періодів і їх облік в цей момент.

Логіка субсидій така, що вони повинні враховувати, перш за все, доходи поточного періоду і забезпечувати соціальну допомогу в разі, якщо цих доходів не вистачає на те, щоб після оплати комуналки на життя залишалася хоча б мінімально достатня сума.

Але за маніпуляціями навколо величини вкладів в банках простежується прагнення витягнути з громадян заощадження по максимуму, і тільки потім з’являється можливість отримати субсидію.

Умовно кажучи, якщо вам вдалося зібрати на лікування або просто «на чорний день», наприклад, 7 тисяч доларів, то ви повинні витратити на комуналку більшу частину цієї суми, і тільки після того, як заощадження знизяться майже до 3500 доларів (100 тисяч гривень), можна отримати субсидію. Якщо дадуть…

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.