У Калуші встановили вишиваний рекорд площею довжиною 12 метрів (фото)

Новини, Суспільство

Калуш відзначає День вишиванки черговим рекордом. У місті створили найдовший вишитий рушник довжиною 11 метрів 79 см та завширшки 1 метр 2 см.

У Всесвітній день вишиванки реєстрація рекорду України відбулася на території Калуського фахового коледжу культури і мистецтв, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Вікна”.

Рекорд встановили в номінації “Найдовший рушник, виготовлений технікою “фелтинг” з використанням орнаментальної символіки різних етнографічних груп України”. Дрес-кодом стала вишиванка.

Виріб-рекорд створили викладачі Фахового коледжу культури і мистецтв разом зі своїми учнями. Над вишиваним рушником працювали пів року.

Рушник прикрашають 22 орнаменти різних українських етнографічних груп. По центру зобразили емблему коледжу, а по боках — герби Калуша та України.

Довідка. Фелтинг (валяння, валка) — виготовлення вовняних виробів та їх ущільнення способом зчеплення і переплетення між собою волокон вовни. У процесі валяння вовну розпушують, замаслюють і змішують, з суміші утворюють вату, а з неї нашаровуванням готують основу за формою виробу. Основу ущільнюють, просочують розчином сірчаної кислоти і звалюють, після чого вдаються до опоряджувальних операцій (шліфування і чищення ворсу, пресування тощо).

Досягнення зафіксували представники Національного реєстру України на подвір’ї навчального закладу. Сертифікати про встановлення рекорду передали голові Калуської громаді Андрію Найді та в. о. директора коледжу Ярославу Яціву.

Цього ж дня на подвір’ї палацу культури “Юність” тривають майстер-класи валяння вовною “Живопис і фелтинг” і  виготовлення ляльки-мотанки “Щастя”.

Калушанам та гостям міста запропонували частування по-бойківськи, танці у вишиванці та орнаментальний розпис обличчя.

У палаці культури триває мистецька програма за участі творчих колективів та виконавців Калуського фахового коледжу культури і мистецтв. Спеціальний гість цього дня в Калуші — переможець вокального шоу “Голос країни” Сергій Лазановський.

Нагадаємо, якими були попередні рекорди.

25 серпня 2019 року. До Дня Незалежності в алуші встановили музичний рекорд гітарним виконанням Gary Moore “Loner”.

27 травня 2018 року. З нагоди Дня міста та 210-річчя дзвоноливарства на Калущині в Калуші виготовили найбільший торт у вигляді дзвона.

15 червня 2013 року. 507 танцівниць східних танців віком від 4-х до 75 років встановили рекорд України із масового та одночасного виконання східних танців. Рекорд засвідчили представники національного проекту “Книга рекордів України”.

27 травня 2011 року. На бульварі Незалежності у Калуші було встановлено рекорд України з наймасовішого танцювання віденського вальсу. У взятті рекорду прийняло участь одночасно 1600 чоловік. Вікова категорія учасників — від 5 до 88 років. Серед них — понад 700 випускників шкіл.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.