Сміттєзвалище у горах: на Верховинщині не вистачає коштів для захоронення відходів (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

На Прикарпатті у селі Бережниця, що входить до Криворівнянської сільської ради, серед мальовничих гір роками простоюють купи сміття. Ще з радянських часів тут утворилось стихійне сміттєзвалище площею близько одного гектара. Згодом місцева влада його легалізувала. Утім, місцевим жителям таке видовище вже набридло і вони вирішили діяти. Тепер відходи тут намагаються рекультивувати, тобто захоронити. Та на це не вистачає коштів.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “РАІ”.

Гірське село Бережниця, що на Верховинщині, щороку відвідують сотні туристів з усієї України та з-за кордону. Утім, окрім мальовничих пейзажів,  вони натрапляють на ще й ось такі картини – береги гірського потічка чи річки покриті сміттям. До прикладу цей потічок впадає у річку Чорний Черемош. У  ній влітку купаються як місцеві, так і туристи. Донедавна сюди звозили сміття з усього Верховинського району. Місцеві кажуть, щодня приїжджало близько десяти вантажних автівок.

Коли полігон врешті закрили, місцева влада вирішила рекультивувати відходи, тобто  захоронити їх по всій території сміттєзвалища. Це дозволить зупинити забруднення навколишньої території та засмічення річки.

Тендер на виконання робіт на суму 14 мільйонів  гривень виграла будівельна компанія з сусіднього Косова. Це кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Однак торік з цієї суми на потрібні роботи чиновники виділили лише 2 мільйони гривень, а цьогоріч майже в 4 рази менше.

Сміттєзвалище у Бережниці – це лише одна з багатьох сумних історій Прикарпаття, де влада розвиває туризм. І саме ця галузь дозволяє людям у Карпатах заробляти на життя. Утім краєвиди псують великі гори сміття.

Нині відходи з Верховинщини транспортують аж на сміттєзвалище поблизу Івано-Франківська. Це понад сотню кілометрів в одну сторону. А це знову чималі кошти. Та хто таки має намір зекономити на відходах попри заборону проривається на ось це сміттєзвалише у Бережниці. Це помічають місцеві жителі.

Тим часом можливості  найбільшого полігону в селі Рибне поблизу обласного центру Прикарпаття, куди звозять сміття з декількох районів, в тому числі і Верховинського,  майже вичерпано. Хоча тут роблять все можливе. До прикладу, на території сміттєзвалища запустили біогазову установку з виробництва електроенергії та сміттєсортувальну лінію, що дозволяє переробляти частину відходів. Попри це, відсутність сміттєпереробного заводу залишається однією з найбільших проблем Івано-Франківщини. Якщо декілька років тому обласна влада чітко це озвучувала і шукала шляхи виходу, то нині говорити про це й зовсім припинили.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.