Вчені дослідили маски під мікроскопом та визначили, які з них найкраще захищають від коронавірусу

Здоров'я, Новини

Науковці проаналізували різні види масок під мікроскопом, щоб визначити, які з них та з якого матеріалу найкраще захищають від коронавірусу, який спричиняє COVID-19.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на УП Життя.

Вчені виявили, що респіраторні маски N95 є найбільш ефективними для захисту від аерозолів, подібних до тих, в яких розповсюджується коронавірус, повідомляє Science News.

Також ефективно вловлює частинки щільно сплетена фланель – різновид бавовняної тканини. Натомість синтетичні тканини, як-от шифон та віскоза, добре затримувати аерозолі не можуть.

Різні види масок під мікроскопом вивчали Едвард Віченці, фахівець з мікроаналізу зі Смітсонівського інституту охорони природи США та його колеги з Національного інституту стандартів і технології США.

За словами Віченці, хаотична природа бавовняних волокон з їх зморшкуватою текстурою і складною формою з вигинами й складками, ймовірно, дозволяє бавовні вловлювати більше нанорозмірних частинок, ніж інші тканини.

Поліефірні тканини (поліестер) мають добре організовані, прямі та гладкі волокна, що робить їх менш ефективними матеріалами для масок для обличчя.

Бавовняна фланель також забезпечує додатковий захист, вбираючи вологу, яка виділяється під час дихання.

“Бавовна “любить” воду і розбухає у вологому середовищі. Через це часткам стає важче проникати через маску”, – каже Віченці.

З іншого боку, маски з поліестеру і нейлону відштовхують воду, тому додаткових переваг не мають, зазначає науковець.

Нагадаємо, вчені виявили, що якщо вдягнути звичайну хірургічну маску, а поверх неї ще просту з тканини, то можна вберегтися від 90% інфекційних частинок коронавірусу.

Для зовнішніх шарів маски можна використовувати бавовняну тканину або мікрофібру, а для внутрішнього шару – шматок мембранної тканини, кавовий фільтр або HEPA-фільтр.

Така тришарова маска може блокувати 75% дрібних частинок і принаймні 90% більших.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.