Місто Івано-Франківськ виборюватиме титул “Великої культурної столиці України – 2022” (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Місто Івано-Франківськ виборюватиме звання «Велика культурна столиця України – 2022».

Про це йдеться на персональному сайті Івано-Франківського міського голови Руслана Марцінківа, повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Щоб здобути цей високий титул, необхідно перемогти у конкурсі Українського культурного фонду.

Як повідомили в Українському культурному фонді, «Велика культурна столиця» – це один з трьох почесних річних статусів Культурної столиці України, який може бути присвоєний територіальній громаді з населенням більше 100 тис. осіб та зі спроможністю реалізувати річну програму культурно-мистецьких проектів (портфель ініціатив), спрямовану на досягнення цілей програми «Культурні столиці України».

Для здобуття цього титулу місто Івано-Франківськ подало на конкурс власну річну програму мистецьких ініціатив, яка складається з 11 культурно-мистецьких проєктів, об’єднаних тематикою «Вершини». Це, зокрема, театральні, музичні, фестивальні, реставраційні та освітні заходи. Серед поданих на конкурс проєктів –

  • Фестиваль джазової музики “JAZZ MOGO MISTA” 2022;
  • Міжнародний фестиваль медіа-арту “ЛЮДИНА-ТЕХНОЛОГІЯ-ЛЮДИНА”;
  • Фестиваль оркестрів “Симфонія простору”;
  • Всеукраїнський фестиваль живої скульптури “Чарівний світ”;
  • Міжнародний фестиваль національної класики театрів ляльок “Лялькові Обереги”;
  • Фестиваль-переберія міських культур “Межа”;
  • Реставраційна резиденція “Врятуймо скарби разом!”;
  • Фестиваль “Час сучасного сакрального мистецтва”;
  • Ініціатива “Хоровий передзвін в Івано-Франківську”, у межах якої відбудеться три фестивалі: Фольклорно-хоровий фестиваль “Великодні дзвони”, Міжнародний Великодній фестиваль хорової музики “Катедральні дзвони” та Регіональний дитячий фестиваль хорової музики “Передзвін”;
  • Всеукраїнський брейкінг фестиваль Ivano-Frankivsk Breaking Open Festival;
  • Український конкурс-хакатон Scratch & GO 2022.

В разі перемоги у конкурсі місто додатково отримає близько 17 мільйонів гривень на їх реалізацію.

Режисером програми вершини виступив відомий в Івано-Франківську режисер та актор Андрій Кирильчук. “Для нас культура – це є взаємозв’язок між людьми, між людиною і містом, між людьми і державою. Саме ці взаємозв’язки і лягли в основу нашого проекту. Вершини нашого міста – це люди, які проживають в Івано-Франківську незалежно від того, чим вони займаються: чи це митець, який хоче поділитися своїми здобутками, чи глядач, який хоче стати частиною цього діалогу”, –  прокоментував він участь у конкурсі.

“Багато  масштабних культурних заходів відбувалося і відбувається у нашому місті. Вони є унікальними по своїй природі, тому вважаю, що Івано-Франківськ гідний бути представлений та перемогти у цьому конкурсі. Зараз такий час, коли культурі надзвичайно важко залучати кошти, тож такий грант дозволить рухатися вперед», – зауважив з даного приводу Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Наразі, крім Івано-Франківська, у конкурсі беруть участь ще дев’ять міст України.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.