Чи повернуть депутати лікарняні за час хвороби?

Здоров'я, Новини, Суспільство

З 30 червня 2021 року матеріальну допомогу за час хвороби не отримають близько 2,5 млн осіб.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Кадровік-01.

31 грудня 2020 року набрав чинності Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», який започаткував систему реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні.

Листок непрацездатності: від отримання до оплати Завдяки прийнятому закону з 30 червня 2021 рокуосновний страховий випадок статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», за яким надають допомогу по тимчасовій непрацездатності, зазнає змін.

Тимчасову непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві замінить тимчасова непрацездатність на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Група народних депутатів пропонує виправити соціальну несправедливість та  зазначає, що така  зміна у формулюванні ключового страхового випадку значно звужує права застрахованих осіб. Адже і лікарняні сплачуватимуть лише «на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві», а за час самої хвороби — ні.

Тому у ВР зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності» (законопроект від 02.03.2021 № 5187, далі — законопроект).

Автори законопроекту мають на меті повернути застрахованим особам право отримувати матеріальну допомогу за страховим випадком: «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві».

У разі ухвалення законопроекту він набере чинності з дня, наступного за днем, коли його опублікують та буде введений в дію з 30 червня 2021 року.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.