НАБУ затримала найближчого співробітника олігарха Коломойського у страві ПриватБанка

Кримінал, Новини, Суспільство

Грандіозна подія! Венедиктова підписала підозру найближчому співробітнику Коломойського, а при спробі вилетіти з країни Ситник і Украерорух були змушені повернути літак з підозрюваним до Борисполя!

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на журналіста Юрія Бутусова.

За даними джерел, Цензор. не малюється наступна картина. Сьогодні близько 9.00 Генеральний прокурор Ірина Венедіктова запросила одне з проваджень у справі про крадіжку Приватбанку прокурора САП Шура і запропонувала підписати підозру екс-першому голові Приват Банку Володимиру Яценку. Це один з найближчих співробітників і фінансових менеджерів олігарха Ігор Коломойський, який відіграв і відіграв важливу роль у своїй системі.

Пацюк відмовився підписувати підозру. А потім Венедиктова взяла відповідальність на себе і підписала підозру особисто.

Важко було передбачити таке рішення, але майже одразу стався витік інформації. Близько 9.30 з Дніпра до Відня вилетів чартерний літак вітрів Роза (співвласником якого був Коломойський), на борту якого був Яценко. Оскільки Яценко не був у розшуку, ніхто не міг заборонити його виїзд. Очевидно, що Яценко про всяк випадок нібито і готувався до відправлення, не маючи гадки, чи наважиться написати підозру. Неможливо за півгодини потрапити до статуту і зняти без попередньої інформації. Однак НАБУ поклало ′′ сторож ′′ на Яценко – а детектив НАБУ Олександр Скомаров, ведучий справи Приватбанку, отримав найближчим часом інформацію про відправлення з Держприкордонслужби. Скомаров відреагував миттєво – зателефонував Украероруху і вимагав терміново заборонити польоти з України з нині вже підозрюваним Яценко. Літак пролетів Кропивницьким в той момент. Украерорух попросив підтвердження цього рішення – зрештою ситуація нетрадиційна. А потім Скомаров зв ‘ язався з керівництвом і директор НАБУ Артем Ситник зателефонував главі України і підтвердив повноваження детектива. Біля Львова розгорнули грамоту з Яценко. Диспетчер скасував коридор для літаків і відправив літак в аеропорт Бориспіль.

Якби хтось у цьому ланцюжку – Госпогранслужба, НАБУ, Укреарорух затримався всього на 10 хвилин, літак Яценко покинув би український повітряний простір і його б неможливо було повернути. Яценко, в такому випадку, був би поза межами НАБУ, і вимагав би довгої процедури екстрадиції, яку, до речі, кажуть, не всі країни проводять.

Підозра Яценко – це перший випадок на вищому керівництві Приватбанку, і раніше це здавалося немислимим! Справа банківської крадіжки залишалася фактичною всі ці роки. Сам Коломойський був і залишається у дуже тісних відносинах з керівництвом Слуг народу та Офісом президента, і залишається великим впливом на владу. Але, без сумніву, президент Зеленський не міг не знати, що таку підозру можна виписати – можливо, без подробиць і без точного часу.

Цей випадок, безумовно, викличе великий резонанс не тільки в Україні. На фоні процесу проти Коломойського в США Венедиктова і Ситник синхронізуються з американцями і підозрюють одного з топ-менеджерів, який є одним з важливих елементів всієї фінансової імперії Коломойського. Позиція американського розслідування тим самим зростає. Якщо Зеленський підтримує цю операцію, або хоча б мовчить, то він підтримує рішення свого Генпрокурора щодо Приватбанку. І це означатиме чергову спробу об ‘ єднати Зеленського з новою адміністрацією Американського Байдена, яка визначила свою позицію щодо Hiu у 2015-16 році. Подивимось, що буде далі, і чи будуть інші логічні дії після цієї резонансної підозри.

Рішення зараз під Верховним Антикорупційним судом. Доля Яценко залежить від перебігу судового процесу, його провина чи невинуватість визначається вироком.

До речі, нагадую, скільки піар ОП брехав, що, тобто, Украерорух не може посадити літак, який летить над нами на українському аеродромі – тому дивіться, як це робиться на практиці з підозрюваними. Один телефонний дзвінок, без паперів, без бюрократії, один раз – і примусова посадка. Якщо, звісно, у тих, хто приймає рішення, є мужність і воля.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.