Прикарпатець розповів про бурхливі події Революції гідності та “Гуцульську сотню” (фото)

Новини, Суспільство

«В нас була Гуцульська сотня», – Олег Соломченко, 33 роки, приїхав на Майдан з карпатського містечка Косів Івано-Франківської області і став сотником Гуцульської сотні.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

На Майдан я вперше приїхав на третій день після розгону студентів. Тоді ще все тут було в такому хаотичному стані. Ще не було справжньої самоорганізації, але люди вже почали між собою гуртуватись: будували невеличкі намети для спання і щоб погрітися. З нашого Косівського району можна було на пальцях однієї руки порахувати знайомих облич. Але мені почали дзвонити, запитували, що тут робиться у Києві, і масово почали приїжджати, щоб захистити наш український вибір.

Ви були постійно на Майдані чи все-таки виїжджали додому?

Як сотнику залишати свою справу? Я був тут майже безвилазно. Тільки після Нового року на кілька днів поїхав додому і ще 16, 17 та 18 лютого. Але почались лютневі події, і я повернувся до Києва.

Я вже казав, що був сотником. Але спочатку був координатором Косівського району на Майдані. Так постановили люди з нашого району, які від початку там збиралися. Моїм завданням було координувати в Києві наших людей, допомагати з поселенням, допомагати з харчуванням, допомагати зорієнтуватися тим, хто вперше приїздить на Майдан, бо людей все більшало. Тоді вже було приїхало і за сто чоловік, потім ще більше. Доводилося тоді з «ЕкспоПлазою», Жовтневим палацом домовлятися, з організаторами в Профспілках про їхнє поселення. Люди хотіли щось робити, бути корисними. Одні записувались волонтерами, інші виявляли бажання долучитися до охорони об’єктів – це була найвідповідальніша справа. В той період ми охороняли підходи до барикад. І так сама по собі починалася наша самоорганізація.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.