Рятувальники попереджають про тонку кригу та загрозу підтоплень на заході України

Новини, Суспільство, Туризм

Від початку 2021 року на водних об’єктах України загинули щонайменше 60 людей.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

У зв’язку з цим рятувальники закликають громадян не виходити на тонку кригу. Також вони попереджають про підвищення рівня річок у західних областях України.

Фахівці Служби порятунку вчергове закликали українців дотримуватися наступних правил безпеки при виході на кригу:

  • виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди;
  • не виходити на кригу, товщина і міцність якої невідомі;
  • переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях;
  • заборонено спускатися на лижах з крутого берега на неперевірений на міцність і товщину лід;
  • не збиратися на кризі великими групами в одному місці;
  • не можна виходити на лід у місці з’єднання річок, у випадку швидкої течії річки у цьому місці, за наявності вмерзлих у лід дошок, палиць та інших предметів, у випадку різного забарвлення льоду та під час сильного перепаду температури й потепління;
  • не вживати спиртні напої біля водойм;
  • пильнувати за дозвіллям дітей та пояснювати їм небезпеку тонкої криги.

Про загрозу підтоплень

Крім того, у ДСНС попередили про підвищення рівнів води на річках у західних областях України 6-8 лютого у зв’язку з вiдлигою та опадами.

Так, 6 лютого рівень води на річні Латориця у місті Чоп підніметься на 0,6-1,2 метрів, зі збереженням високого шару води на заплавi та пiдтопленням автодороги місцевого значення (рiвень небезпеки жовтий). А на річці Тиса у Чопі рівень води підніметься на 3-3,5 метрів без загрози підтоплення.

На рiчках басейну Захiдного Бугу у Львiвській та Волинській областях рівень води підніметься на 0,1 – 0,5 метрів, без негативних наслідків.

6-7 лютого на ділянці Днiстра Галич – Залiщики в Івано-Франківській та Тернопільській областях очікується підвищення рівня води на 0,4-0,8 метрів без загрози підтоплення.

А 6-8 лютого через посилення льодоутворювальних процесів на рiчках басейну Прип’ятi рівень води підніметься на 0,1-0,5 метрів, із можливим досягнення вiдмiтки затоплення присадибних дiлянок у Ратнівському районі Волинської області. Також вода утримуватиметься на заплавах річок Прип’ять та Стохiд у Ратнiвському і Любешiвському районах Волинської областi та рiчки Стир у Зарiчнянському районі на Рівненщині (рiвень небезпеки жовтий).

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримай незалежний медійний проект – одна кава – 30 гривень – дозволять нам працювати для Вас!
ПриватБанк 4246 0010 0028 2636 Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Голос».

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.