Прикарпатцям розповіли, якими були “комунікати” ОУН (відео)

Відео-новини, Новини

Упродовж своєї багаторічної боротьби ОУН – УПА мали добре структуровані спецслужби. Це була сукупність секретних органів, які здійснювали розвідувально-диверсійне, контррозвідувальне та військово-поліцейське забезпечення бойової діяльності.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на ТРК “Вежа”.

Каральні функції, як і захист визвольного руху від проникнення ворожої агентури, як правило, здійснювала Служба безпеки. Про це свідчать протоколи допитів СБ і їх комунікати. Це – своєрідні обвинувальні акти та спеціальні застереження для підпілля. Такі документи нині стали надбанням історичних архівів та музейних фондів.

Один із “комунікатів” свідчить про відлучення від національно-визвольного руху чільного провідника ОУН на теренах Волині та Полісся Степана Янишевського -“Далекого”. СБ звинуватила його в розкольницькій діяльності. “Далекий” створив альтернативне антирадянське підпілля. І, по суті, протидіяв комуністичному режиму самостійно.

Після втечі із катівні МДБ свої “комунікати” видали сотник УПА Петро Мельник – “Хмара” та станіславівський провідник ОУН Дмитро Найдич – “Шварно”. Вони поінформували підпілля про обставини свого арешту. І попередили про існування в ОУН аґентурної мережі та пов’язану з цим небезпеку. Це дало змогу розконспірувати низку спецбоївок радянської держбезпеки. Їх спеціально створювали для провокацій серед цивільного населення та фізичного знищення українських повстанців.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.