Надійна інформація, сьогодні важлива як ніколи

Новини, Суспільство

Наразі існує ще більше причин для занепокоєння щодо поширення дезінформації через соціальні медіа в інформаційному просторі України, ніж до початку пандемії COVID-19.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Коронавірус – це різновид кризи, яка породжує особливі виклики із серйозними наслідками з огляду на те, як ЗМІ ставляться до своїх обов’язків. Соціальні медіа створюють додаткові труднощі для медіапрофесіоналів та органів влади, оскільки мають численні прогалини для дезінформації – чи через інструменти негативного російського впливу, чи то конспіративні конструкції теоретиків, чи то через ті ЗМІ, які шукають вигоду завдяки перегляду їхніх матеріалів читачами.

Багато дописів спочатку розповсюджуються в закритих сервісах обміну повідомленнями («WhatsApp», «Telegram»), а потім поширюються через відкриті мережі, такі як «Twitter» або «Facebook». Це робить майже неможливим визначити, хто є їхнім автором. Окрім локальних фейків, наприклад про лікування коронавірусу ін’єкціями спирту або медичними банками, у мережі циркулюють десятки, а то й сотні фейків-іноземців. Найчастіше вони потрапляють в Україну з Південної Америки, США і, звісно ж, з Росії. А їх поширювачами можуть стати як прості користувачі «Facebook», так і медіа. Так, частину фейків, які виникають за кордоном, користувачі просто перекладають українською та російською. Спочатку хтось з українців поширює допис, наприклад, американця. Наступний, хто вирішить поширити повідомлення, додасть переклад. Інший користувач поширить тільки переклад. І таких поширень у найрізноманітніших інтерпретаціях може бути тисячі.

Український та російський сегменти «Facebook» тісно перетинаються. Фейки, які початково поширюють у російських групах та публічних сторінках, швидко потрапляють і в Україну. На даний час, у так званих цифровій трансформації та біофашизмі намагаються звинувачувати український уряд. Велика частина фейків в українському «Facebook»  про проект «ID2020». Цю глобальну ініціативу постійно пов’язують із чіпуванням та впровадженням контролю через вакцину. Насправді «ID2020» має на меті дати можливість людям, у яких проблеми з посвідченням особи, підтвердити свою особистість у будь-якій точці світу. Така ініціатива дуже актуальна, наприклад, для біженців. І, безперечно, вона не має нічого спільного із чіпуванням, а тим більше з вакцинацією.

У соціальних мережах ми стикаємося переважно з тими неправдивими твердженнями, які формуються для того, щоб навіяти страх та посіяти розбрат. Викривати неправдиві твердження в соціальних мережах – завдання журналістів, кожен з яких має бути здатним застосувати базові навички із цифрового дослідження та верифікації. З огляду на перспективи зростання кількості та технічної досконалості фейків, у майбутньому велика частина дезінформації все ще може бути виявлена саме за допомогою цих основних методів.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.