Бурштинська ТЕС продовжує забруднювати повітря та річки Прикарпаття (відео+фото)

Відео-новини, Економіка, Новини, Суспільство

Бурштинська теплова електростанція — розташована біля міста Бурштин Івано-Франківської області на перетині ліній електропередач, що з’єднують Україну з Угорщиною, Румунією та Словаччиною.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Бурштинська ТЕС відокремлена від об’єднаної енергосистеми України і працює у складі «Бурштинського острова» подаючи електроенергію у країни ЄС за цінами меншими ніж на внутрішньому ринку.

Подробиці у відео від Голос ІФ:

Станція є потужним джерелом викидів шкідливих хімічних речовин в атмосферу. Викиди з двох 250-метрових й однієї 180-метрової труб розносять панівні в цій місцевості західні й північно-західні вітри на відстані до 100 кілометрів. Тверді частинки від спалювання вугілля осідають у 30-кілометровому радіусі навколо станції.

Сірчистий ангідрид в атмосферному повітрі вступає в хімічні реакції з водою і вже у вигляді кислот може проливається з дощем на землю. Наразі, викиди сірчистого ангідриду є найгострішою проблемою і не відповідають європейським нормам.

Діоксид азоту спричиняє смог.

Оксид вуглецю посилює парниковий ефект.

Щорічно Бурштинська ТЕС скидає у р. Гнила Липа близько 2,11 млн м3 зворотних вод. За даними екологічного паспорта Івано-Франківської області середньорічна концентрація забруднювальних речовин (мг/дм3) за 2008 рік у Бурштинському водосховищі становила: завислі речовини — 17,0; БСК5 — 2,2; сульфати 130,0; хлориди — 21,0; азот амонійний — 0,55; нітрати — 2,9.

За даними 2019 року, місто Бурштин входить у п’ятірку найбільш забруднених міст України.

Незважаючи на те, що на  трубах Бурштинської ТЕС встановлені захисні фільтри, за інформацією місцевих мешканців, колишніх працівників підприємства вони періодично відключаються. Відключення фільтрів одразу видно так, як при їх роботі з труб йде білий з жовтуватим відтінком дим, а при відключені сірий та чорний.

Нажаль ЗУ у даний час не дозволяє здійснювати раптові та позапланові перевірки підприємств, що дає можливість підготувати об’єкти до планових перевірок та уникати відповідальності за порушення або їх мінімізувати.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.