Уряд компенсує підвищення тарифів на електроенергію: хто отримає виплати

Економіка, Новини

Кабінет міністрів найближчим часом запровадить механізм виплат компенсації українцям, які використовують електричне опалення для обігріву житла.

Таке рішення пов’язане з підвищенням тарифу на електроенергію з 1 січня 2021 року, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням  Суспільне.

Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час позачергового засідання Кабінету міністрів 18 січня, найближчим часом уряд схвалить механізм, що передбачатиме прямі виплати людям, у яких встановлено електроопалення.

Шмигаль наголосив, що виплати не прив’язуватимуться до доходів і це буде компенсація за підвищення тарифу, яке відбулося з 1 січня.

Підвищення ціни на електроенергію

Наприкінці грудня 2020 року уряд скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/КВт.год для населення на перші 100 кВт.год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год.

До цього тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 року. Тоді вони становили пільгові 90 коп./КВт.год за перші 100 кВт.год та 1,68 грн/кВт.год за решту обсягу місячного споживання.

Відповідно до рішення урядовців, дію ПСО продовжено до 31 березня 2021 року та становлено фіксовану ціну для побутових споживачів за 1 кВт-год – 1,68 грн (з ПДВ).

За словами тимчасового виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка, в Україні зберігаються занижені тарифи на електроенергію для населення, і навіть після підвищення вони будуть приблизно у 2 рази нижче від ринкових цін. Крім цього, уряд підтримав підвищення ціни, за якою “Енергоатом” продає електроенергію “Гарантованому покупцеві” у рамках ПСО, з 1 коп до 15 коп за кВт-год.

Встановлення ціни продажу електричної енергії ДП “Енергоатом” за двосторонніми договорами на електронних аукціонах “Гарантованому покупцю” за ціною 150 грн за 1 МВт-год”, – сказав т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

За словами Вітренка, рішення є тимчасовим, а Міненерго разом з Нацкомісією з тарифів напрацьовує новий варіант ПСО.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.