Covid-19: впевненість у китайських вакцинах зазнала краху, проте жодна країна не скасувала своє замовлення

Здоров'я, Новини

Програми масової вакцинації з використанням китайської вакцини проти коронавірусу тривають по всій Індонезії та Туреччині, де десятки мільйонів людей, як очікується, отримають дози CoronaVac, зробленої пекінською компанією Sinovac. 

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на Фіртку.

У середу президент Індонезії Джоко Відодо показав, як він отримав першу у країні дозу CoronaVac, після того, як уряд дозволив її для екстреного використання. У четвер президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що також вакцинувався.

Кампанія відбувається, попри зростаючу кількість питань щодо ефективності вакцини, яка, як виявилося минулого тижня має коефіцієнт ефективності лише 50,38% на останніх стадіях випробувань у Бразилії – це значно нижче, ніж показали попередні результати.

Цей показник лише ледве перевищує поріг ефективності в 50%, встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, і набагато нижчий за 78%, про які раніше повідомляли в Китаї на початку цього місяця. Очевидна розбіжність призвела до занепокоєння деяких науковців та похитнула міжнародну довіру до вакцин китайського виробництва.

“Оскільки багато країн планують замовляти або вже замовляли вакцини Sinovac, це може підірвати готовність людей приймати їх, тому що люди можуть сумніватися у корисності вакцин”, – сказав Янчжун Хуанг, старший науковий співробітник відділу глобального здоров’я в США Ради з міжнародних відносин та експерт з китайської системи охорони здоров’я. “Це може бути потенційним каменем спотикання”.

Бразильські результати свідчать про те, що CoronaVac є набагато менш ефективною, ніж вакцини, розроблені Pfizer-BioNTech та Moderna, які мають ефективність близько 95%. Росія заявляє, що її вакцина Sputnik V має ефективність 91%, тоді як британська вакцина, розроблена Оксфордським університетом та AstraZeneca, має середню ефективність 70%.

Вакцина Sinovac має нижчий рівень ефективності, ніж її вітчизняний китайський конкурент, розроблений державною компанією Sinopharm, яка, за його словами, має 79,34% ефективності.

Вакцини Sinovac та Sinopharm розглядаються як потенційно доступні та легко розподіляються між кандидатами. На відміну від вакцин Pfizer-BioNTech та Moderna, китайські препарати не вимагають дорогого зберігання в холоді.

Sinovac має угоди щонайменше з шістьма урядами, і планується забезпечити 46 мільйонів доз вакцини CoronaVac Бразилії, 50 мільйонів доз Туреччині та 7,5 мільйона доз Гонконгу. Він також поставить в Індонезію 40 мільйонів доз вакцин – концентрату вакцини перед тим, як його розділити на флакони – для місцевого виробництва. Таїланд замовив 2 мільйони доз CoronaVac і очікує отримати перші 200 000 доз у лютому, тоді як Філіппіни замовили 25 мільйонів доз, з яких перша партія також повинна надійти наступного місяця.

Однак після оприлюднення бразильських судових даних інші країни зараз переглядають потенційні плани. Міністр охорони здоров’я Сінгапуру заявив, що чиновники переглянуть вакцину Sinovac перед будь-яким розповсюдженням для своїх громадян. Сінгапур не затвердив вакцину, але має угоду про закупівлю з компанією. Міністр охорони здоров’я Ган Кім Йонг заявив, що вакцина повинна пройти процедуру регулювання та дозволу Сінгапурського управління охорони здоров’я, повідомляє Straits Times.

Малайзія також заявила, що буде вимагати більше даних у Sinovac, перш ніж затверджувати та купувати запаси, повідомляє Reuters. У той час як у Гонконгу, який підписав угоду з Sinovac, старший медичний радник заявив, що експертна група розгляне кожну вакцину на основі клінічних випробувань даних.

Попри те, що у неділю бразильський експерт з охорони здоров’я Anvisa проголосував за затвердження дозволу на екстрене використання вакцини CoronaVac від Sinovac, він заявив, що не має доступу до важливих даних про вакцину в ході дослідження третьої фази, тривалість захисту, який вона передбачає та її вплив на людей похилого віку та інших специфічних груп, таких як люди з супутніми захворюваннями. За повідомленням міністерства охорони здоров’я, національна програма вакцинації в Бразилії розпочнеться 20 січня.

І хоча досі уряди Таїланду та Філіппін публічно підтримували щеплення Sinovac, політики обох країн сумнівались у своїх планах розповсюдження. У відповідь на занепокоєння тайські регуляторні органи попросили Sinovac надати більш детальну інформацію про клінічні випробування. У середу компанія Sinovac захистила безпеку та ефективність вакцини.

“Ці результати клінічних випробувань третьої фази є достатніми, щоб довести, що безпека та ефективність вакцини CoronaVac є хорошими у всьому світі”, – заявив голова компанії Інь Вейдун на пресконференції, повідомляє Reuters.

Різні показники ефективності

Частина плутанини щодо вакцини Sinovac полягала в різних рівнях ефективності та наданих даних.

Туреччина, яка затвердила вакцину Sinovac для екстреного використання у середу, повідомила про ефективність 91,25%, тоді як Індонезія – 65,3%. Тим часом дані з Бразилії показали ефективність 50,38% для тих, хто страждав на дуже легкі випадки захворювання на Covid-19. Але показник зріс до 78% для легких та важких випадків.

“Важко інтерпретувати всю цю інформацію, не бачачи повних наборів даних. Це висвітлює проблему видачі даних за допомогою пресрелізу, а не публікації в рецензованому журналі”, – йдеться в заяві Лоуренс Янг, вірусолога та професора молекулярної онкології в університеті Уорвіка.

Вчений також наголошує на різних підходах до вимог щодо затвердження зі сторони законодавства.

Існує кілька причин, чому одне дослідження може дати інший рівень ефективності, ніж інше, включаючи те, як їх проводили, або те, що вакцина може бути більш-менш ефективною в різних вікових групах або різних групах населення, вважають експерти.

Представник Sinovac сказав CNN, що розбіжність у результатах ефективності пов’язана з різною ситуацією в країнах, де проводились клінічні випробування.

“Результати отримані від різних груп населення, в різних місцях з різним рівнем захворюваності, і тому вони охоплюють відносно великий діапазон”, – сказав представник.

Але серед величезної кількості нової інформації про вакцини, яка виходить щодня, аналітики кажуть, що існує ризик, що люди можуть заплутатися і втратити довіру.

“Існує небезпека, коли люди неправильно розуміють науку”, – сказала доктор Ніккі Тернер, директор консультативного центру з питань імунізації в Оклендському університеті в Новій Зеландії. “Тут є дійсно важливий момент про намагання ефективно передавати науку, яка стоїть за цими вакцинами. Особливо, коли справи рухаються дуже швидко”.

І ефективність не обов’язково може означати, наскільки ефективною виявляється вакцина.

“Після того, як вакцина перейде від клінічних випробувань до спільноти, вам слід широко подумати про всі різні аспекти того, що змушує вакцину працювати”, – сказав Тернер. “Деякі вакцини можуть бути ефективнішими проти зменшення хвороби, деякі вакцини можуть бути ефективнішими для зменшення передачі, тому це залежить від вашої мети”.

Йти туди, де це найбільше потрібно

Занепокоєння з приводу того, що одна країна покладається на одну вакцину з нижчим рівнем ефективності, полягає в тому, що вона не обов’язково може створити необхідний колективний імунітет серед населення.

Ця дискусія відбулася в Австралії цього тижня, де деякі вчені пропонують затримку масових щеплень. Австралія забезпечила 54 мільйони доз вакцини Оксфордського університету AstraZeneca, плануючи розпочати її випуск пізніше цього року. Однак деякі вчені – в тому числі президент Австралійського та Новозеландського товариства імунології – стверджують, що вакцина не забезпечить колективний імунітет, і розповсюдження треба припинити, посилаючись на низький рівень ефективності у порівнянні з вакцинами американського виробництва.

Головний медичний працівник Австралії Пол Келлі намагався усунути такі занепокоєння, сказавши, що “AstraZeneca є, за нашими даними, безпечною та ефективною вакциною”, додавши, що надходить більше даних.

Експерти стверджують, що хоча наукове обговорення нових даних є хорошою справою, воно не повинно зменшувати той факт, що всі вакцини, затверджені в країнах світу, продемонстрували свою безпеку та ефективність у зупинці смертей.

За даними Університету Джона Хопкінса, Австралія зафіксувала менш як 30 000 випадків захворювання на Covid-19 та менш як 1000 смертей.

Кілька інших країн Азійсько-тихоокеанського регіону, які досягли подібного успіху в боротьбі з пандемією, мають угоди про закупівлю вакцин, але, схоже, вони чекають додаткових даних і дізнаються, що відбувається під час масового розповсюдження вакцин у країнах, які зазнали більшої шкоди, перш ніж прищепити власних громадян.

Нову Зеландію визнали глобальною моделлю того, як впоратися зі спалахом – з 18 листопада у країні не зафіксували жодного випадку інфікування.

У країні не було затверджено жодної вакцини, хоча вона уклала угоди з кількома розробниками вакцин для отримання доступу як тільки місцеві регулятори дадуть зелене світло.

Тернер з Оклендського університету вважає, що очікування та оцінка нових даних про безпеку та ефективність вакцин означатимуть, що населення зможе мати більшу довіру до вакцин.

“У всьому світі нервують з приводу нових вакцин, нових технологій вакцин. Чи безпечні вони? Чи ефективні вони? Отже, якщо нам не доведеться поспішати з надзвичайними рішеннями з попередніми даними, то ми маємо можливість чекати ще кілька місяців і отримати повні дані про ефективність та безпеку цих вакцин “, – сказала вона.

Однак занадто довге очікування може загрожувати черговим спалахом – особливо з огляду на нові, потенційно більш трансмісивні варіанти.

“Це є рівновагою між введенням вакцин у країну, щоб відновити економіку і спробою запобігти потраплянню хвороби в нашу країну, проти того, щоб мчати вперед і втрачати довіру громади”, – сказав Тернер.

Джеймі Тріккас, професор медичної мікробіології в Школі медичних наук Університету Сіднея, сказав, що з урахуванням пандемії, яка все ще вирує, необхідно враховувати кілька вакцин від декількох постачальників – і важливо використовувати їх усі.

“Головне, чого ми прагнемо – це зупинити смерті. Якщо ви вакцинуєте стільки, скільки зможете, ви знаєте, що вакцина може не врятує всіх людей від зараження, але вона зупинить серйозні інфекції, госпіталізації та смерть “, – сказав він.

“Час не на нашому боці. Ми потрапили в ситуацію, коли в нас більше смертей та випадків захворювань на день, ніж будь-коли. Пора співпрацювати та вивезти всі вакцини якомога швидше, поки вони ефективні”.

за матеріалами CNN

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.