Гуцульську мисткиню Параску Плитку-Горицвіт включили у книжку «Світова історія жінок-фотографів» (фото)

Новини, рубрика призабуті імена, Суспільство, Туризм

У її творчому доробку – понад 4 тисячі фотографій і близько 500 книжок. Вона присвятила гуцульському діалекту рукописи, хоча за її життя жодного з них не було видано. Вона – Параска Плитка-Горицвіт – художниця, письменниця, філософиня, етнографка, фотографиня, яка мешкала у карпатському селі Криворівня.

Про це розповідає щоденна онлайн-газета Голос ІФ

Ця неймовірна гуцулка робила сотні фотографій із життя звичайних українців. Параска самостійно освоїла весь фотопроцес і впродовж багатьох років фіксувала церковні свята, народні обряди, гуцульський побут і, звісно, карпатські краєвиди.

Чому ми згадали про Параску Плитку-Горицвіт? Тому що французьке видавництво Editions Textuel включило українку у книжку про фотографок, які зробили впливовий внесок у розвиток індустрії. Разом із нею до видання потрапили Софія Яблонська-Уден, Ірина Пап та Рита Островська, пише Західний кур’єр з посиланням на Суспільне Око.

“Жінок часто стирають з контексту історії: незалежні митці ніколи не припиняли документувати, ставити під сумнів і перетворювати світ, демонструючи, що камера може бути фантастичним інструментом для звільнення”, – йдеться в описі видання “Світова історія фотографок”.

Народилася майбутня фотографиня у 1927 році в родині коваля Штефана і вишивальниці Ганни Плитки. У 16 вона поїхала до Німеччини… Є кілька версій мети цієї поїздки – навчання або заробітки.Коли повернулася додому допомагати Українській повстанській армії. Була зв’язковою з позивним “Ластівка”. А після війни десять років провела у сталінських таборах Сибіру та Казахстану.

Відомо, що Параска Плитка-Горицвіт почала фотографувати у 70-х роках минулого століття. Знімала понад 30 років. Увесь цей час вона жила у своєму селі Криворівня і знімала пейзажі, портрети людей, свята. Світлини роздавала людям, то ж майже у кожній хаті у Криворівні можна побачити роботи Параски.

За життя українка ніде не виставляла своїх фоторобіт, а негативи й роздруковані світлини зберігала під ліжком. Останні роки прожила вона у злиднях і немочі, майже втратила зір. Поховали Параску у рідній Криворівні.

У 2015 році художники з Києва знайшли коробку з фотонегативами, що належали Парасці. Експерти зазначили, що до фотографії Параска підходила педантично, вимірюючи й продумуючи всі деталі зображення, мала великий талант і багато працювала над ним. Знайдені негативи оцифрували та захистили від подальшого руйнування. Восени 2019-го у центрі “Мистецький Арсенал” представили персональну виставку-ретроспективу фотографки.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.