ТОП-5 найцікавіших фільмів, які знімали на Прикарпатті

Новини, Суспільство

З кожним роком дедалі більшої популярності серед глядачів набувають українські фільми.

Люди починають захоплюватися цікавим сюжетом, професійною грою акторів, а особливо локаціями, які підібрали для зйомок фільму.

Проте чимало глядачів навіть не здогадуються, що деякі кінострічки знімали в Івано-Франківській області.

Невдовзі всіх нас чекають зимові канікули. Саме в цей період хочеться закутатись теплою ковдрою і  подивитися цікаві кінофільми, поринути в ту атмосферу та пізнавати нові історії. Саме тому «Вежа» підготувала ТОП-5 знятих на Прикарпатті фільмів, які набрали великої популярності серед українських глядачів, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

«Тільки диво»

ТОП-5 цікавих фільмів, які знімали на Прикарпатті

Стрічка «Тільки диво» режисерки Олени Каретник стала дебютною після того, як її показали на великих екранах. На третій спробі фільм отримав фінансування в розмірі 62 мільйонів гривень від Державного агентства України з питань кіно. Частину кінострічки зняли у популярному курортному містечку, що на Франківщині – Буковелі. Вартим уваги є не лише фантастичний сюжет фільму, але й музичний супровід. Тут можна почути пісні гурту Lama, співачки Іларії та музичної формації B&B Project, які яскраво доповнюють сюжетну лінію. Сама ж картина фільму показує глядачам невеличке гірське містечко, де постійно лютують морози. Хлопець на ім’я Нік вирішив врятувати свій край від стихії, проте під час такої благородної справи він отримав серйозні рани, що поставило його життя під загрозу. Найважливішим завданням для хлопця стало порятунок рідного батька, який важко захворів. Тому у Ніка є тільки три дні, щоб привезти додому відомого лікаря. Але чи вдасться юнаку врятувати батька, і хто йому у цьому допоможе?

Фільм «Тільки диво» належить до жанру фентезі. Його можна рекомендувати для сімейного перегляду, адже сюжет зацікавить не тільки дорослих, але й дітей. До речі, одну з головних ролей у фільмі зіграв франківець Євген Нищук.

«Нескорений»

ТОП-5 цікавих фільмів, які знімали на Прикарпатті

Вже минуло близько 20 років відтоді, як відбулася прем’єра фільму режисера Олеся Янчука «Нескорений». Фільм розповідає про життя Романа Шухевича та нескорену Українську повстанську армію. Тут розгортаються подію воєнних часів, які торкнулися Західної України. Можна спостерігати як тоді українські солдати вели боротьбу на двох фронтах: проти німецьких військ, а пізніше проти радянської влади. Глядач буде зацікавлений гострим сюжетом, за яким відзняли цю кінострічку. І це також допоможе краще зрозуміти та дізнатися щось нове про Романа Шухевича.

Загалом, більшість подій у цьому фільмі знімали у Львові, проте деякі сцени відбувалися в Івано-Франківську. Варто зазначити, що перша локація у фільмі – винний погріб, що на вулиці Мазепи. Крім того, у стрічці можна побачити початок вулиці Чорновола. А одну сцену знімали біля міського СІЗО. Ця локація у фільмі зображала львівську в’язницю під час відступу червоної армії та розстрілу в’язнів.

«Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго»

ТОП-5 цікавих фільмів, які знімали на Прикарпатті

Фільм «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» став найкращим документальним фільмом 2019-го року за визначенням Спілки кінокритиків України. Його відзняли в Івано-Франківську. Акторами цієї стрічки стали самі працівники Державного міського підприємства.

Стрічка Надії Парфан розкриває перед глядачами реалії життя працівників ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго»: їхні робочі обов’язки, будні, захоплення. Керівник профспілкового хору на підприємстві Іван Васильович пишається досягненнями комунальників у творчому напрямку, але він водночас наголошує, що захоплення не повинне заважати роботі. У фільмі можна побачити труднощі, з якими найчастіше стикаються працівники теплокомуненерго, зокрема це застарілі комунікації та роздратовані споживачі.

Стрічка показує підвали деяких міських будинків, котельні та машини, які також стали локаціями. Бюджет на час зйомок складав приблизно 1 мільйон гривень.

«Портрет на тлі гір»

ТОП-5 цікавих фільмів, які знімали на Прикарпатті

Особливий фільм, в основу якого ввійшли не герої, а знайдений фотоархів прикарпатської мисткині Параски Плитки-Горицвіт. Здебільшого цей фільм буде цікавим для людей, які люблять креативну документалістику. У стрічці йдеться про життя людей з невеликого гуцульського села. До 2015-го року думали, що стару фотоплівку вже ніяк не можна буде віднайти, що вона назавжди втрачена. Але тоді у музеї Параски Плитки-Горицвіт випадково знайшли архів, де було дуже багато старих фотографій. Отож, у фільмі перед глядачами поступово відкривається постать авторки цих фотографій, зроблених у далекому гірському селі.

Максим Руденко, режисер фільму «Портрет на тлі гір», потратив чотири роки для того, щоб створити цю стрічку. Два роки він просто вивчав фотокартки Параски.

Події у фільмі зняли в селі Криворівня, що у Верховинському районі Івано-Франківської області. Героями стали окремі жителі села, про чиї історії також йдеться у кінофільмі. Можна побачити наскільки красивим було і залишається з плином часу гуцульське село.

«Тіні незабутих предків»

ТОП-5 цікавих фільмів, які знімали на Прикарпатті

Фільм показали на великих екранах у 2013-му році. Більшість подій у цьому містичному трилері знімали на Прикарпатті, у Верховинському районі. Режисер стрічки «Тіні незабутих предків» Любомир Левицький зміг поєднати елементи казки, містики та фільму жахів. До створення цього фільму надихнула стара легенда, яку йому розповів старий мудрець. Назва стрічки спонукує подумати, що це така собі сучасна інтерпретація на основі книги Коцюбинського «Тіні забутих предків», але насправді це зовсім інша тема. Режисеру Левицькому дуже сподобався фільм Параджанова і те, як він наповнив картину містикою. Крім того, Любомир вирішив назвати фільм «Тіні незабутих предків», тому що він і Михайло Коцюбинський народилися в один день.

У фільмі знімаються такі відомі глядачам актори, як Ольга Сумська, Дмитро Ступка та Ольга Фреймут.

Зйомки фільму разом з монтажем тривали півтора року. Фінансування здійснювалося за підтримки приватних кінокомпаній.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.