Обійти карантин: підприємцям радять не поспішати реєструвати релігійні організації

Новини, Суспільство

Сьогодні підприємці намагаються знайти різні шляхи, щоб обійти карантинні обмеження та не припиняти роботу закладів.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на  Фіртку.

Бізнесмен, власник закладу PrivatClub «Лисий» з Тернополя Тарас Ковальчук разом із колегами знайшли цікавий “вихід” із ситуації, вони створили релігійну організацію “Братство Лисих” та переоформили ресторан на храм, а хостел – на монастир.

Проте, як виявилося, такі дії можуть мати свої наслідки.

Адвокат Василь Масюк радить не поспішати реєструвати релігійну організацію, адже це теж може мати свої наслідки.

“Вказане питання на кшталт того, коли 20 річний юнак одружується з 92 літньою нареченою, за якою необхідний догляд, щоб не йти служити до армії, чи коли іноземець про око одружуються з громадянкою України для отримання посвідки на проживання.

Фіктивні юридичні дії супроводжують життя будь-якого суспільства. Якщо поглянути на ситуацію під кутом зору правоохоронних органів, то фактично це справа зі створення юридичної особи з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона.

Відносно недавно це була 205 стаття Кримінального кодексу під назвою «фіктивне підприємництво», проте її було декриміналізовано буквально минулого року. Проте правоохоронні органи тепер такі діяння в переважній більшості кваліфікують за статтею 190 Кримінального кодексу під назвою “Шахрайство” і відповідне діяння карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Звичайно, що правильність кваліфікації остаточно здійснює тільки суд. Крім того, у четвер вирішити створити релігійну організацію, а вже в суботу мати такий статус з відповідним внесенням у відповідні реєстри за гранями реальності, оскільки закон передбачає відповідну стадійну юридичну процедуру.

Ну і слід мати на увазі, що релігійна організація може здійснювати господарську діяльність не безпосередньо, а через засновані нею підприємства згідно зі ст. 19 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». І це ніяк не пов’язано з карантинними обмеженнями, які також є доволі сумнівними з точки зору закону”, – пояснює Василь Масюк.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні загальний карантин з “локдауном вихідного дня”. Обмеження попередньо триватимуть до 30 листопада.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.